Yaz mevsiminin vazgeçilmez tatlısı: Soğuk baklava

​Tüketicilerin yaz sıcaklığında en çok tercih ettikleri tatlı türlerinden biri olan soğuk baklava, özellikle bayramların vazgeçilmezi haline geldi.

Ekleme: 27.06.2022 13:40:13 / Güncelleme: 27.06.2022 13:59:29 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Yaklaşık olarak 2016 yıllarında piyasaya çıkan ve kısa sürede tatlı sevenlerin en çok tercih ettiği türlerden biri olan soğuk baklava, Diyarbakır'ın neredeyse tüm pastanelerinde yerini almış durumda.

 

Diyarbakır'da keşfedilen soğuk baklavanın en çekici özelliği şerbetinin süt olması ve içerisinde hiçbir şekilde suyun kullanılmaması. 4 mevsim tercih edilen ama özellikle yaz sıcaklığında vazgeçilmez tatlı türü arasında yer alan soğuk baklavanın yapılış serüvenin anlatan baklava ustası Ferit Toğaç, baklavaya tat veren ve en önemli aşamalardan birinin pişirim sonrası dinlendirilmesi olduğunu söyledi.

Yaklaşık 28 yıldır baklava ustalığı yapan Toğaç, soğuk baklavanın tarihsel sürecinden başlayarak "Soğuk baklava 2016 yılında piyasalara sürüldü ve son zamanlarda çok tutuldu. Bizimle beraber başka satış noktaları yeri geldiğinde soğuk baklavayı yetiştiremiyor. Bu tatlının özellikle yaz aylarında soğuk tüketilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Fırından çıkartıldıktan sonra en önemli aşama baklavanın dinlendirilmesidir"

Soğuk baklavanın yapılışının basit, hazırlanışının zor olduğunu belirten Toğaç, "Soğuk baklavanın hazırlanmasında belli bazı teknikler var. Eğer o teknikler uygulanırsa gerçekten mükemmel bir baklava ortaya çıkabiliyor. Fıstığı kaliteli, sütü de taze olması gerekiyor ve sade yağ kullanılmalıdır." dedi.

Yapılışını özetleyen Toğaç, "Soğuk baklavanın hamuru hazır hale getirildiğinde tepsiye dizip fıstık bırakılır. Tekrar hamur bırakılıp dilimlenmesinin ardından fırına atılarak pişirilir. Fırından çıkartıldıktan sonra en önemlisi soğuk baklavanın dinlendirilmesidir. Dinlendirilmezse soğuk baklava hamurlaşır." şeklinde konuştu.

"Soğuk baklavanın diğer baklavalardan ayırt eden boyutu soğuk ve şekerinin az olmasıdır"

Pişirim sonrası kullanılacak malzemelerin miktarlarının baklavanın lezzetinde önem arz ettiğine vurgu yapan Toğaç, baklavanın çok cıvık ve sulu olmaması gerektiğini belirterek "Bazı müşteriler sütü çok istiyorlar, halbuki bu doğru değildir. Sütü kıvamında, şekeri ve çikolatası çok olmaması gerekiyor. Soğuk baklavanın dilimleri çok büyük olmamalıdır diğer baklavalar gibi değildir. Soğuk baklavanın dilimleri küçük olacak şekilde olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Toğaç, "Soğuk baklavanın diğer baklavalardan ayırt eden başka boyutu soğuk olması ve şekerinin az olmasıdır. Diğer baklavaların şeker oranı daha fazla olduğundan soğuk baklava daha hafiftir. Normal baklava 3 dilim olarak yenilirse soğuk baklava 5 dilimde yenir." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler