Afganistan İslam Emirliği yönetimi Batı yaptırımlarının kaldırılması çağrısı yaptı!

Afganistan İslam  Emirliği yetkilileri, devlet bankasının dondurulan varlıklarının ve ülkeye karşı yaptırımların, uluslararası insani yardımları engellediğini vurguluyor.

Ekleme: 27.06.2022 11:00:45 / Güncelleme: 27.06.2022 11:00:45 / Dünya
Destek için 

Afganistan İslam  Emirliği yetkilileri, devlet bankasının dondurulan varlıklarının ve ülkeye karşı yaptırımların, uluslararası insani yardımları engellediğini vurguluyor.

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi, uluslararası topluma yaptığı çağrıda, Afganistan'da meydana gelen 6.1 şiddetindeki deprem sebebiyle zorlu şartlarla mücadele eden ülkeye yönelik yaptırımların kaldırılmasını ve devlet bankasının dondurulan varlıklarının serbest bırakılmasını talep etti.

Yaptırımlar yardımlara engel!

Afganistan yönetimi yetkilileri, söz konusu çağrıyı duyurmalarının ardından depremden etkilenen bölgelere daha fazla uluslararası destek gerektiğinin altını çizerken, Afganistan'a yaptırımların uluslararası yardımların tam olarak gerçekleşmesi önünde engel olduğunu savundu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abdulkahhar Belhi "İslam Emirliği, Batı'dan Afgan halkının yaşam haklarını, yaptırımların kaldırılması, dondurulan varlıkların serbest bırakılması ve yardım ulaştırmak yoluyla vermesini istiyor." ifadelerini kullandı.

Depremden en fazla etkilenen Paktika vilayetinin idari sözcüsü Muhammed Emin Huzeyfe de insani yardım kuruluşlarını ülkeye davet etti.

ABD öncülüğündeki birçok yabancı hükümet, Taliban'ın geçtiğimiz yıl ülkeyi devralmasının ardından insan hakları endişelerinin ortaya çıktığı iddiasıyla Afganistan İslam Emirliğine bir dizi yaptırım uygulama kararı almıştı. Yabancı hükümetlerin Afganistan' İslam Emirliğine yönelik yaptırımları nedeniyle birçok ülke uluslararası yardımları doğrudan ülkeye aktaramıyor.