Toplu taşımada kilometre bazlı sisteme geçildiğinde hem vatandaşın hem de araç sahiplerinin daha rahat edeceğini belirten Bektaş, bazı büyükşehirlerde kilometre bazlı taşımacılığın başladığını, bunun tüm illerde gerçekleşmesi için çalıştıklarını dile getirdi.
Taşımacılıkta gereği kadar destek almadıklarından dolayı sıkıntılar yaşadıklarını belirten Bektaş, "Sendika olarak Türkiye'de taşımacılığın kilometreye bağlı olarak yapılmasından yanayız. Bununla ilgili yaptığımız çalışmalar birçok ilde kanun nezdinde kabul gördü. İstanbul, Ankara, Kahramanmaraş, Kayseri Büyükşehir Belediyeleri taşımacılığı kilometreye bağlı yapan ve aynı şekilde de destek sunan belediyelerdir. Bizim ilimizde taşımada sıkıntı çekmemizdeki en büyük sebep bu konu da desteğin az olmasıdır. Belediye Başkanımız Sayın Süleyman Kılınç'ın destekleri olmuştur ama yeteri düzeyde değildir. Yılda bir defa yardım yapılması esnafımızın sıkıntılarının giderilmesi için yeterli değildir." dedi.
"Üyelerimizin kilometreye bağlı taşıma yapmaları gerekiyor"
"Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yakıt devi olan Rusya'nın hem doğalgaz hem de petrol üzerindeki dengeyi kendinden taraf kullanması neticesinde çok büyük bir kaos yaşandı. Özellikle servisçilerimiz şuan nefes alacak durumda değillerdir. Yılbaşından önce yılda bir kez okul servisleriyle alakalı olarak sözleşme yapılırdı. Yılbaşında 6 lira civarında olan yakıtın litresi şuan 31 lirayı buldu. Böylesine yüksek bir fiyatlar karşısında sektör çalışanları tek tek mesleklerini bırakma durumuna geldiler. Hatta birçok üyemizin mahkemelik olduklarına şahit olmuşuz. Buna çözüm bulabilmemiz için üyelerimizin kilometreye bağlı taşıma yapmaları gerekiyor. Bu durumda kimsenin hakkı kimseye geçmez. Veli, öğrenci, öğretmen ne kadar para vereceğini bilir. Kilometreye bağlı taşımacılıkta yakıta gelen zam bilete yansıyacaktır ama haksız bir rekabetin de önüne geçilmiş olacaktır. Komşu illerimiz buna bağlı fiyatlarını belirlerlerse en azından sektör çökme durumuna gelmez." ifadelerini kullandı.
"En çok yaşadığım sıkıntı velilerden gelen şikâyettir"
İşin başında olan kişi olarak en çok yaşadığım sıkıntı ve şikâyet velilerden gelen şikâyettir. Özellikle okul servis taşımacılığında bir kilometre ile 10 kilometre arasında aynı ücreti vermekten şikâyet edip bunun haksızlık olduğunu dile getiriyorlar. Böyle bir durumun olmaması gerektiğini sürekli dile getirmişimdir. Fatura edildiğinde dahi aynı rakamın kesilmemesi gerekir. Bunu düzelteceğiz. Okullar açılmadan önce bir kez daha başkanlarımla toplantılar yapacağız. Durumun ciddiyetini anlatacağız, velilerimizin bu ekonomik krizde sıkıntıya düşmelerinin önünü kesmeye çalışacağız." şeklinde konuştu.
"Yakıt artmayacaksa ikinci dönem niye fiyatlar artsın"
Kademeli fiyat artışı uygulanması gerektiğini belirten Bektaş yakıt artmayınca fiyatlarında artmaması gerektiğini belirterek, "Okulların kapalı olmasından dolayı D2 belgesi olan servisçilerimiz, çevre illerimize tarım işçisi götüren arkadaşlarımız artık yola çıkamaz durumdalar. Tüm serzenişleri yakıtın yüksek fiyatlardan satılmış olmasıdır. Bugün anlaştığı fiyatın haftaya aynı şekilde durmasından endişe ediyor. Bundan dolayı bütün iş ve işleyişler muallakta kalmıştır. Ben durumun düzeleceğine inancı olan biriyim. Ama tüm Türkiye'de uygulanan sistemin ilimizde de uygulanması gerekiyor. Valimizden, belediye başkanımızdan, okul müdürlerimden de yapılacak olan ihalelerin kilometreye bağlı olarak fiyata vermelerini rica ediyorum. U durumda velilerimiz büyük bir sıkıntının içinden çıkmış olur. Bu işi yapan sektör çalışanlarımız da evlerine bir nebze de olsa ekmek götürmüş olurlar. Bunun alt yapısını oluşturabilmek için kademeli fiyat artışı diyeceğiz. Eğer yakıt artarsa fiyatta artacak, yakıt artmasa fiyatta artmasın. Yakıt artmayacaksa ikinci dönem niye fiyatlar artsın." dedi.
Bektaş son olarak ek yardım yapılması konusunda, "Hükümetimizin bu konu hakkında kanun çıkarması için çalışmalarımız var. Pandemi süreci de sendikal çalışmalarımızı olumsuz etkiledi. Türkiye'deki tüm sendikalar özellikle bu alanda geriye çekilmek zorunda kaldılar. Sebebi özellikle yakıttaki ciddi artışlardır. Çıkacak olan kanunlarımızın halkımızın yararına olabilmeleri için taşıma işi yapan esnafımıza hükümet tarafından ek yardımın yapılması gerekir. Vergilerin düşürülmesi gerekir. Pandemi süresi kadar esnafa hükümetin destek vermesini önemle rica ediyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)