O ülke de kömüre dönüş kararı aldı

Hollanda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan enerji krizinden dolayı kömüre dönüş gerçekleştirerek, Almanya ve Avusturya’ya katıldı.

Ekleme: 24.06.2022 21:44:20 / Güncelleme: 24.06.2022 21:46:53 / Dünya
Destek için 

Hollanda, fosil yakıtlarla çalışan enerji santralleri üzerindeki kısıtlamaları kaldıracağını açıkladı. Bu enerji santralleri üçte bir kapasite ile çalışıyorlardı. Pazar günü Almanya ve Avusturya’dan da benzer açıklamalar gelmişti.

Hollanda, 2002-2024 yılları arası için konulan kısıtlamaların kaldırıldığını bildirirken; Almanya, 2030 yılına kadar kömür santrallerini kapatmak konusunda hâlâ kararlı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile Avrupa’da bir enerji krizinin başladığı biliniyor. Rus enerji devi Gazprom, Polonya, Bulgaristan, Finlandiya ve Hollanda’ya gaz akışını kesti. Hollanda, akut bir gaz sıkıntısı yaşanmadığını belirtse de kömüre dönüş kararı aldı. Avrupa’nın ortalama %40, Hollanda’nın ise %15 Rus gazına bağımlı olduğu biliniyor.

Gazprom, Kuzey Akım (Nord Stream) üzerinden Almanya’ya doğalgaz akışını kesmiş; kesintinin teknik bir arızadan kaynaklandığını açıklamıştı. Berlin, bu durumu politik bir manevra olarak yorumluyor.