Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) tarafından Kayseri’de Kültepe Ekonomi Zirvesi gerçekleştirildi.
Bir otelde gerçekleştirilen zirveye Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Kayseri valisi Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Askon Genel Başkanı Orhan Aydın ve Türkmen ülkelerin Büyükelçileri ve iş adamları katılım gösterdi.
Burada konuşan Bakan Nebati, meskenler de ve tarımsal sulama da kullanılan elektriğin KDV’sini yüz de 18’den, 8'e indirdiklerini hatırlattı.
Nebati, "2022 yılının ilk 5 ayında meskenlerde kullanılan doğal gazın yüzde 81'ini, elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın ise yüzde 25'ini sübvanse ettik. Geçtiğimiz haftalarda Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerindeki artışların yasal zemin çerçevesinde yüzde 25 ile sınırlanmasına karar verdik. Böylece vatandaşlarımızı fahiş fiyat artışlarından koruma yönünde önemli bir adım daha attık. Önümüzdeki dönemde de Gıda Komitesi ve Fiyat İstikrarı Komitesi'nde ilgili kurumlarla alacağımız proaktif kararlarla arz güvenliğini ve istikrarını güçlendirmeye ve enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz. Diğer yandan makroekonomik ve finansal istikrarı kuvvetlendirmeye yönelik ilave tedbirlerle enflasyonla mücadele sürecimizi destekliyoruz." dedi.
BBDK’nın ek düzenlemeye giderek ve ilgili kurum ve kuruluşlarla bu ek düzenlemelerin sürekli güncellenerek devam edeceğini söyleyen Nebati, “Birinci el konut alımlarının, üretim ve istihdama katkısının daha fazla olması gözetilerek ikinci el konut alımlarına göre kredi değer oranlarının ve azami kredi tutarlarının daha esnek tutulması sağlandı. İkinci el konut alımlarında kullandırılacak kredilerin de ikinci el konut fiyatlarındaki artışa olan etkisinin sınırlandırılması hedeflendi. Böylece 10 milyon lira üzeri değere sahip konutlar için artık konut kredisi alınmayacaktır. İkinci el konutlarda 5-10 milyon lira arası için 2,5 milyon lira, birinci el konutlarda 3,5 milyon lira kredi kullanımı sağlanabilecektir. Ayrıca, söz konusu değişiklik kapsamında iklim değişikliği alanındaki ortak çabaların desteklenmesine katkıda bulunmak için enerji sınıfı A ve B olan konutlar açısından kredi değer oranında farklılaştırmaya gidildi. Bazı kredi kullanımlarında makro itiyadi programlarıyla sıkılaşmaya gidilmiş olsa da yatırım, üretim ve ihracat ekseninde ülkemiz için katma değer sağlayan firmalarımıza destek olamaya devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 20 Aralık 2021'de duyurulan ve izleyen dönemde liralaşma politikasına önemli katkı sağlayan Kur Korumalı Mevduat enstrümanını son dönemde yeni finansal araçlarla desteklediklerini vurgulayan Nebati, "Tasarruflarını Türk lirasında değerlendirmek isteyen vatandaşlarımıza alternatifler sunmak amacıyla geliştirdiğimiz Gelire Endeksli Senetlerin (GES) ihracını gerçekleştirdik. GES'lere yönelik talep tabana yayılmış ve 5 milyar liralık beklentimizin üzerine çıkmıştır. Toplamda 83 bin 816 bireysel yatırımcı 6,6 milyar liralık talep göstermiştir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)