Mardin'deki çiftçilere tarımda tasarruflu su kullanımı eğitimi verildi

Mardin Artuklu Üniversitesi Kamu ve Özel Sektör İş birliği Koordinatörlüğü'nün çalışmaları kapsamında, Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde "Tasarruflu Su Kullanımı" konusunda eğitim semineri verildi.

Ekleme: 24.06.2022 15:10:18 / Güncelleme: 24.06.2022 15:10:18 / Güncel / Mardin Haberleri
Destek için 

Mardin Artuklu Üniversitesi Kamu ve Özel Sektör İş birliği Koordinatörlüğü'nün (MAÜKÖK) yaptığı çalışmalara dahilinde Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen "Tasarruflu Su Kullanımı" konulu seminer, Mardin Artuklu Üniversitesi MAÜ Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan tarafından verildi.

Mardin'in gerçek potansiyelini ortaya çıkaracak, Mardin'i üretim merkezine çevirmek için düzenlenen seminere Mardin İl Tarım ve Orman Müdürü Menduh Dinler, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, MAÜTAS Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Veysi Acıbuca, tarım danışmanları ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Türkiye'de tatlı su kaynaklarının yüzde 70'inin tarımsal faaliyetlerde kullanıldığı ve iklim nedeniyle tasarruflu su kullanımının daha da önem kazandığını ifade eden Dekan Doğan, çiftçilerin bilinçsiz sulama yaparak toprağa aşırı su vermesiyle birlikte toprak erozyonu, taban suyu yükselmesi ve tuzlanma veya çoraklaşma gibi çevresel sorunların oluştuğuna dikkat çekti.

Sulamanın gecikmesiyle bitkide stres oluşturularak gereksiz verim ve gelir kayıpları ile karşılaşıldığını söyleyen Doğan, "Mevcut su kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması için toprak, iklim, bitki, sulama sistemi, sulama yöntemi, su-verim ilişkileri ve çiftçi isteklerinin göz önüne alındığı sulama zamanının planlanması çalışmaları ile bu sonuçlara dayalı, interaktif bir su dağıtım planlaması yapılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Seminer, çiftçilerin bilinçli sulama ve tarla işleme konularındaki sorularının cevaplanmasıyla sona erdi. (İLKHA)