Vatandaş, Doğruhaber Mikrofonuna Konuştu Astronomik Kiralar, Yüksek Enflasyon GE-Çİ-NE-Mİ-YO-RUZ!

Doğruhaber mikrofonuna konuşan vatandaşlar astronomik derecede yükselen kiralar ve artık dayanılamaz hale gelen yüksek enflasyondan şikayette bulundu. Ekmek ve patates almanın bile artık lüks olduğunu belirten bir vatandaş, “Geçinemiyoruz, açız” diyerek yetkililere çözüm çağrısında bulundu.

Ekleme: 24.06.2022 07:20:05 / Güncelleme: 24.06.2022 10:00:06 / manşetler
Destek için 

Mehmet Tahir Özsoy/Doğruhaber

Ocak ayında yüzde 50,5 artışla net 4253 lira olan asgari ücret, zamlar nedeniyle eridi. Öyle ki alım gücü zamdan önceki durumdan daha fazla geriledi. Yaşanan sıkıntılar, yeniden asgari ücrete zam yapılması beklentilerine neden oldu. Astronomik oranda artan kira ve artık dayanılamaz hale gelen yüksek enflasyondan bezen vatandaşlar Doğruhaber mikrofonuna konuştu.

“GEÇİNEMİYORUZ, AÇIZ!”

Ekmek ve patates almanın bile artık lüks olduğunu belirten bir vatandaş, “Geçinemiyoruz, açız” diyerek yetkililere çözüm çağrısında bulundu. “Garibanın yediği ekmek ve patatestir.” diyen aynı vatandaş, şöyle konuştu: “Vatandaş zor durumda. 2 kilo patates aldım 30 lira. Garibanın yediği ekmek ve patatestir. Onu da zorlanıyoruz, alamıyoruz. Emekli maaşları yetmiyor. Kiralar başını aldı gidiyor. Yani bu vatandaş ne yapacak? Yazık günah. Bunun bir önlemini almaları lazım. Devletten bunu bekliyoruz, büyüklerimizden bunu istiyoruz. Şuanda asgari ücretin en azından bir 6 ya da 6 buçuk olması gerekiyor. Yetmiyor bile. Çünkü çalışan arkadaşlarımız, kirada zorlanıyor. Kirayı veremiyor. Emekli maaşları düşük. Bunların ele alınması lazım. Bunun görülmesi lazım. Geçinemiyoruz, açız.”  

“ASGARİ ÜCRETE ZAM YAPMAK ÇÖZÜM DEĞİL”

Doğruhaber’e konuşan bir diğer vatandaş da; asgari ücrete zam yapmaktan ziyade enflasyonu düşürmek gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Asgari ücrete zam konusuna vatandaş tarafından bakarsak zam yapılmalı. Minimum 8-10 bin lira olması lazım. Bugünkü hayat şartlarına göre; kiralar ve enflasyonun durumu ortada. Fakat işveren için çok zor. Yani asgari ücret zam geldikçe sigorta yükseliyor, KDV yükseliyor. Bu sefer de problem oluyor. İşveren zor durumda kalıyor. Ürüne zam yapmak zorunda kalacak. Asgari ücrete zam yapılmayınca çözüm olmuyor neticede. Çünkü ürünlere, herşeye zam yapılıyor. Elektriğe doğalgaza zam, mazota zam. Bütün ürünlere zam. Ekmeğin tanesi oldu 5 lira. Dolayısıyla asgari ücrete zam yapmak da çözüm değil. Asgari ücrete zam yapmaktan ziyade enflasyonu düşürmek gerekiyor.”

“HER ŞEYE ZAM ÜSTÜNE ZAM GELİYOR”

Normal bir dairenin kirası için 4 bin lira istendiğini kaydeden bir başka vatandaş ise, “Şuanki ekonomik duruma göre herşeye zam üstüne zam geliyor. 4250 lira insanlara yetmiyor. Bir ev kirası 4 bin lira. En aşağı 7 bin 500, 8 bin lira olması gerekiyor ki; Normal bir aile bu rakamlarla ancak geçinebilir. Mevcut asgari ücret yetersiz. Bugün bir litre mazot olmuş 30 lira.” şeklinde konuştu.

“ASGARİ ÜCRETİN 8-10 BİN LİRA ARASI OLMASI GEREKİYOR”

Fahiş oranda artan kiralar, mutfak masrafı ve çocuk harcamaları nedeniyle bir ailenin geçimini sağlayabilmesi asgari 8-10 bin lira gelirinin olması gerektiğinin altını çizen bir diğer vatandaş, şunları söyledi:

Günümüz şartlarına göre, şuan asgari ücret çok az. A’dan Z’ye kadar herşeye zam geliyor. Gıdadan tutun akaryakıt, emlak, döviz, altın vesaire hepsine zam geldi. Bugün kümes gibi bir bodrum kat daireye 3-4 bin lira kiradan bahsediliyor. Yani bunun mutfak masrafı, çocuk ve okul masraflarını da üstüne ekleyin. Bu şartlarda bir ailenin geçimini sağlayabilmesi için asgari ücretin 8-10 bin lira arası olması gerekiyor.”

“BU GİDİŞAT HİÇ HOŞ DEĞİL”

Ülkenin mevcut ekonomik durumunun iç açıcı olmadığını belirten işletme sahibi başka bir vatandaş ise, “Son 6 ay 1 yıl içerisinde; market, manav, elektrik, sudaki fiyat artışlarına baktığınız zaman TÜİK söylemiyor ama yüzde 300’ü aşan bir fark var. Ve böyle bir fark olduğu için; bugün çalışan bir insanın geçinebilmesi için en azami 10 bin lira alması gereklidir. Rahat geçinebilmesi için de bunun en azami 14-15 bin lira olması lazım. İnsanlar çocuğuna bir ekmek, bir yumurta alırken ince eleyip sık dokuyor. Bu gidişat hiç hoş değil. Buna bir an önce el atılması lazım. Akaryakıt olmuş 30 lira. Bir ekmek olmuş 5 lira. Bununla bu insanlar nasıl geçinecek? Bende personel çalıştırıyorum. Bu işletmeciler için de çok ağır bir yük. Son 20 yıldır güzel şeyler yapılmış olabilir. Ama son bir yıldır birçok şey angaryaya döndü.” diyerek iktidar ve muhalefetin ekonominin düzeltilmesi için elinden geleni yapmadıklarının altını çizdi.