Gaziantep'te kuyumcular düğün sezonunda umduğunu bulamadı

Altın fiyatlarının sürekli değişmesiyle iş yapamaz hale geldiklerini belirten kuyumcular, alım gücünün düşmesinin işlerini etkilediğini ve düğün için hazırlık yapan çiftlerin sayısının ciddi şekilde azaldığını belirtti.

Ekleme: 23.06.2022 18:05:12 / Güncelleme: 23.06.2022 18:08:56 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Gaziantep'te düğün sezonu olmasına rağmen bekledikleri hareketliliğin henüz başlamadığını ve geçen yıllara oranla altın satışlarının çok düşük olduğunu belirten kuyumcu esnafı, düğün sezonundan da umduğunu bulamadı.

Kuyumcuların en hareketli olduğu düğün sezonu başladı ancak altın fiyatlarının yüksekliğinden dolayı vatandaşlar zorunlu olmadıkça ve mecbur kalmadıkça altın almaktan kaçınıyorlar. Gaziantep'te düğün sezonu başlamasına rağmen kuyumcu esnafı, bekledikleri hareketliliği halen yakalayamadı.

 

Düğün sezonuna yönelik yaptıkları kampanyalara rağmen bekledikleri satış grafiğine ulaşamadı. Son zamanlarda altındaki yükseliş dolayısıyla düğün sezonu girmesine rağmen altın alınımında ciddi düşüşün yaşandığını belirten kuyumcular, bu durumun hem kendilerini hem de düğün sahiplerini mağdur ettiğine dikkat çektiler.

Altın fiyatlarında geçen seneye göre büyük fark olunca bu yıl satışların düştüğünü ifade eden sektör temsilcileri, düğün sezonu olmasına rağmen piyasanın durgunluğundan yakınarak altın fiyatının yükselmesi ve fiyattaki belirsizlik nedeniyle vatandaşların altın alamadığını ve yüksek fiyatlardan dolayı düğün yapmaktan kaçındığını dile getirdiler.

"Altının daha da yükseleceğini öngörüyoruz"

Yaşanan fiyat artışlarından dolayı altın satışlarının azalmasından yakınan, altının gramının şu an bin lirayı aştığını ve altının enflasyondan geride kalmayacağını belirten Burak Babaoğlu," Altının aralık ayında yaşanan düşüşün tekrardan yükseleceğini ve bin liranın üstüne çıkacağını öngörüyorduk. Nitekim bu da gerçekleşti. Şu an altın bin 30 TL'nin üzerinde seyretmektedir. Altın, hiçbir zaman enflasyonun yaşandığı bir ortamda geri kalmaz. Her zaman enflasyonu yakalar ve yukarı doğru çıkmaya başlar. Altın daha da yükseleceğini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Düğün için hazırlık yapan çiftlerin sayısı ciddi şekilde azaldı"

Burak Babaoğlu

Bayramın yaklaşmasıyla ve gurbetçilerin gelmesiyle işlerinin daha da düzeleceğini umut eden Babaoğlu, "Şu an işlerimiz bayağı sakin ama gurbetçilerin gelmesiyle ve bayramın yaklaşmasıyla işlerimizin daha da çok açılacağını düşünüyoruz. Düğün için hazırlık yapan çiftlerin sayısı ciddi şekilde azaldı. Önceden gelenler zincir, kolye beş çift bilezik alanlar, şu an sadece iki çift bilezik almayla yetiniyorlar. Dünyada nasıl bir enflasyon yaşanıyorsa, ülkemizde de ciddi şekilde yaşanıyor. Eskiden 100 bin veya 150 bine düğünü bitirirken şu an 600 bine düğünü bitiremiyor. Altının yükseleceğini öngördüğümüzden dolayı vatandaşlarımızı altına yatırım yapmayı davet ediyoruz." dedi.

"Önceden düğünde takılan çeyrek altın şu anda o bile alınamıyor"

Yaşanan enflasyondan dolayı piyasanın çok düşük olduğunu belirten bir diğer esnaf Cemal Kaya, çocuklarını evlendirecek olan insanların altın fiyatlarından dolayı artık korkarak kuyumcu dükkanlarına geldiklerini belirtti.

Cemal Kaya

Bu zamanlarda piyasanın durumun çok vahim olduğunu dünyadan yaşanan enflasyondan Türkiye'nin de etkilendiğini, normal şartlarda sezon düğünü olduğunu fakat ailelerin yüksek fiyatlardan dolayı korkarak dükkanlarına girdiklerini ifade eden Kaya şunları kaydetti:  

Eskiden yüklü bir şekilde altın alınırken, şu anda ise sırf gelin evine ayıp olmasın diye bir alyans, bir küpe ve bir yüzük ile işi bitirmek zorunda kalıyor. Biz kendimiz müşteriye fiyat verirken bile artık çekiniyoruz. Olağanüstü bir fiyat verirsen zaten müşteri kaçıyor. Olan müşterinin de zaten bütçesi olmadığından dolayı artık işyerlerine gelmez oldu. Mecburen halka destekte bulunup yardımcı olmamız lazım. 4 tane düğün salonu işletiyoruz. Normalde her sezonda her bir düğün salonunda 300-350 düğün yapıyorduk ama şu anda yüksek fiyatlardan dolayı ortalama senede toplam 180 düğünü geçmiyor. Bu da kuyumcuları etkiliyor. Vatandaş artık altın almaya korkuyor. Vatandaş kendi kendini geçindirirse yetiyor. Altın şu anda büyük bir zevk oldu. Vatandaşlar daha önceden düğünde takılan çeyrek altın, şu anda o bile artık alınamıyor.

"Temmuz ayından sonra hareketlilik bekliyoruz"

İbrahim Kocaardıç

Altın fiyatlarının istikrarsız olmasından dolayı satışların düşük olmasından yakınan İbrahim Kocaardıç, "Maalesef altın fiyatlarının istikrarsız oluşu işimize yansıyor. Son 1 aydır işlerimiz yok denecek kadar az. Ukrayna-Rusya Savaşı'nın altın üzerinde etkisi nedeniyle, ani iniş ve çıkışlar vatandaşı tedirgin ediyor. Maalesef vatandaşın alım gücünün eksikliği işlerimize büyük ölçüde yansıdı. Düğün sezonu açılmasına rağmen kuyumcular olarak henüz düğün sezonuna girmiş değiliz. Temmuz ayından sonra hareketlilik bekliyoruz. Daha önce 100 gram altın alan vatandaşlar şu an 20 veya 30 gram altın alıyor. Daha önceden 50 gram altın alan, artık 10 veya 15 gram altın alabiliyor çünkü alım gücü kalmadı. Maalesef hayat pahalılığından dolayı vatandaş mecburen alışverişlerinden kısıyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler