Aydın Koç: Rehabilitasyon merkezleri kapanmayla karşı karşıya

Bursa Özel Eğitim Kurumları Dernek Başkanı Yardımcısı Aydın Koç, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle kapanmayla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Ekleme: 23.06.2022 11:45:09 / Güncelleme: 23.06.2022 11:45:09 / Güncel / Bursa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Aydın Koç, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri sektöründe ciddi sorun ve mağduriyetlerin oluştuğunu belirtti.

İLKHA muhabirine konuşan Koç, Bursa’da yaklaşık 22 bin çocuğa 110 kurumda 2 bin iki yüz personel ve iki yüz seksen servis aracıyla hizmet verdiklerini anlattı.

“Dünyaya örnek olacak bir çalışmadır”

Koç, “2006 yılına kadar toplumdan izole edilen, evlere odalara kilitlenen engelli çocuklarımız vardı. 2000 yılından 2006 yılına kadar sadece SGK ve Emekli Sandığı mensupları bu hizmetlerden faydalanırken 2006 yılında çıkarılan engelli kanunu ile sosyal güvencesi olsun olmasın bütün engel gruplarının bu hizmetten faydalanması sağlanmıştır. 2006 yılından bugüne kadar 800 bin engelli birey de gerekli eğitimlerini tamamlayarak topluma kazandırılmıştır. Dünyaya örnek olacak bir çalışmadır.” dedi.

“Servis taşımacılığı artık sürdüremez noktadayız”

Son yıllarda Özel Eğitim ve Rehabilitasyon hizmetlerinde ödenen kamu katkısının ülkedeki ekonomik göstergelerin çok altında kaldığını söyleyen Koç, “Kurumlarımızda hizmet sunum maliyetlerinin çok yükseldiğini dikkate aldığımızda artık kurumlarımızın sürdürebilirliği neredeyse imkânsız hale gelmiştir. 50-60 kilometrede çocuk alıyoruz. Biz bu servis hizmetini kaldırdığımızda köyde oturan bedensel engelli bir çocuk bize nasıl ulaşacak. Servis ücretini ailelerden talep ettiğimizde ailelerin ekonomik durumları bellidir.  Devlete bağlı özel eğitim okullarına giden çocukların taşınma ücretini devlet ödüyor. Ancak bize taşıma ile ilgili bir ücret ödenmiyor. Artan mazot fiyatları zaten herkesin malumudur. Servis taşımacılığını artık sürdüremez noktadayız. Servis hizmetini kaldırdığımız zaman da mağdur olacak engelli çocuklar olduğu için kaldıramıyoruz.” diye belirtti.

“Bu güzel hizmet yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle kapanmayla karşı karşıya kalmıştır”

Özellikle salgın koşulları sonrası dünyada değişen akaryakıt, gıda, elektrik, doğalgaz ve kırtasiye gibi temel giderlerin arttığını vurgulayan Koç, şunları söyledi:

“Temmuz ayında asgari ücrete tekrar zam planlanıyor. Bu zam da bize ekstra bir yük oluyor. 2006 yılında asgari ücret 380 TL iken biz çocuk başına 360 TL para alıyorduk. Yıllar içerisinde giderek geriledi. Şu an itibariyle bin yüz altmış dört TL para alıyoruz. Asgari ücretin yüzde 27’sine tekabül ediyor. Yüzde 100’lerden yüzde 27’ye düşmüşüz. Bizim aldığımız ücret şu an itibariyle erimiş. Bu güzel hizmet, yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle kapanmayla karşı karşıya kalmıştır.”

“Yakıt desteği veya servis ücretinin bir kısmının karşılanması şeklinde talep ve beklentimiz vardır”

Millî Eğitim Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığına seslenen Koç, şöyle dedi:

“Rehabilitasyon merkezleri kapanmayla karşı karşıyadır. Kapanma olursa 525 bin engelli ve aileleri, 52 bin personel ve 3 bin iki yüz kurum sahibi bu durumdan etkilenir. Bu çağrıya kulak vermelerini istiyoruz. Ücretten bağımsız olarak bizden hizmet alan çocukların daha çok gelişmesini hedefliyoruz ve istiyoruz. Dünyada da ülkemizde de engel gruplarının tıbbi bir tedavisi yoktur. Bunun tedavisi Özel Rehabilitasyon Merkezleridir. Talebimiz aileler için sunduğumuz servis hizmetini artık ücretsiz olarak sürdüremiyoruz. Bunun için devletimizden bir destek bekliyoruz. Servis hizmeti olmasa da yakıt desteği veya servis ücretinin bir kısmının karşılanması şeklinde talep ve beklentimiz vardır.” diye konuştu. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar