ETBİR Başkanı Yücesan: Geçen yıllara oranla kurban satışlarında kırılma var

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vet. Ahmet Yücesan, geçen yıllara göre bu sene hayvan satışının düşeceğinin beklendiğini dile getirirken kurbanlık hayvan alacaklara önemli uyarılarda bulundu.

Ekleme: 23.06.2022 11:05:10 / Güncelleme: 23.06.2022 11:46:38 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Kurban Bayramı yaklaşırken kurban pazarları da yavaş yavaş kurulmaya başlandı. Bu yıl 9-12 Temmuz arasında kutlanacak Kurban Bayramı öncesi kimi vatandaşlar şimdiden kurbanlıklarını alırken kimileri ise bayrama birkaç gün kala pazara kurban almaya gidiyor.

İstanbul'da kurban pazarlarında hazırlıklar hızla devam ederken kurbanlık hayvanların bu gece itibariyle yapılacak kontrollerin ardından şehre girmesi bekleniyor.

ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vet. Ahmet Yücesan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de her yıl 8 milyon ailenin kurban kestiğini ancak bu sayının bu yıl yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle düşeceğinin tahmin edildiğini belirtti.

 

"Türkiye'de 8 milyon aile kurban kesiyor"

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vet. Ahmet Yücesan

Türkiye'de son 15-20 yıldan beri her yıl 850 bin büyükbaş ve 2,5 milyon civarı küçükbaş hayvanın kurban olarak kesildiğini belirten Yücesan, "Kesilen hayvanların toplamı 8 milyon hisseye tekabül ediyor. Bunun 2 milyonu vekalet dediğimiz, insanların kurumlara, derneklere, vakıflara bağış şeklinde yapmış olduğudur. Geri kalan 6 milyon hisse de fiili olarak; kurban yerlerinde, çadırlarda, mezbahanelerde, kesim yerlerinde ibadetlerini yerine getiriyorlar." dedi.

"Son güne kadar ne değişir onu bilemiyoruz ama bugün itibariyle gördüğümüz geçen yıllara oranla satışlarda kırılma var"

Bu sene itibariyle söz konusu rakamlarda tedirginliğin olduğunu dile getiren Yücesan, "Hem üreticinin yüksek maliyetten dolayı satış yerine gelmesinde bir tedirginlik var hem de insanların alım gücünde kırılma olduğu için önceki senenin sayılarının tutacağı kanaatinde değiliz. Piyasada kendi sektörümüze sorduğumuzda, araştırdığımızda satışların bugünlerde olması gerekenin yüzde 30-40 daha altında olduğunu söylüyorlar. Son güne kadar ne değişir onu bilemiyoruz ama bugün itibariyle gördüğümüz geçen yıllara oranla satışlarda kırılma var. Nedenlerinden bir tanesi de insanların alım gücünün zayıf olmasına ilave olarak canlı hayvan ve kırmızı et piyasasının fiyatının yüksek olmasıdır. Canlı olarak mukayese edersek; geçen sene canlı kilogram 30-32 lira bandında satılan baskül kilogram bu sene 70-75 civarında satılıyor. Dolayısıyla piyasada yüzde 110 gibi bir artış var. Hem bunun olması hem de diğer taraftan insanların alım gücünün zayıf olmasının bu sene beklentiyi biraz kıracağı kanaatindeyiz." şeklinde konuştu.

"Kurban alıyorken özellikle toplu satılan yerlerden kurbanların tercih edilmesi avantajdır"

Kurbanlık hayvan alırken dikkatli olmak gerektiğinin altını çizen Yücesan, "Kurban alacak kişiler teknik olarak hayvanların sağlıklı olup olmadıklarını göremeyebilirler ama makro olarak hayvanların rahatsız olması, yüksek ateşli olması, ağzında ve burnunda akıntı olması, yatıyor durumda olması birer hastalık belirtisidir. Dolayısıyla bu tür şeylerden uzak durmak lazım. Bu işin daha neti kurban alıyorken özellikle toplu satılan yerlerden kurbanların tercih edilmesi avantajdır. Çünkü belediyenin, kamunun ve diğer kurumların ya da özel sektörün satış yerlerinde görevli veteriner hekimler var. Hayvanların geldiğinde, dinlendiğinde ve satış esnasında sürekli olarak sağlık muayenesi yapıldığı için insanımızın anlamayacağı sağlık konularının orada önü alınmış oluyor. Hayvanların kulak küpesi bir mecburiyettir. Kulak küpesinin olması demek hayvanın kayıtlı ve geldiği yerde hastalığın olmadığını gösterir. Hayvanların pasaport dediğimiz kimlikleri var onlar kontrol edilebilir. Böylece insanlar hayvanlarını alıyorken makro düzeyde, belli bir bilgi sahibi olabilir ama bunun daha güvenceli olanı; ya bu işi bilen bir veteriner hekim tarafından hayvanın muayene edilmesi ya da toplu satılan yerlerden satın alınması daha doğru olur." ifadelerini kullandı. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar