Tamamen karanlıkta uyunmadığında...

Yeni bir araştırma, uyku sırasında loş ışığa bile maruz kalmanın, uyku kalitesi üzerindeki etkisi nedeniyle yetişkinlerde, özellikle yaşlılarda ciddi sağlık sorunları riskini artırabileceğini ortaya koydu.

Ekleme: 22.06.2022 23:37:54 / Güncelleme: 22.06.2022 23:37:54 / Sağlık
Destek için 

Şarku’l Avsat’ın CNN International’dan aktardığı habere göre, uyku saatleri ve insanların uyku sırasında ışığa maruz kalmaları sırasındaki ortalama hareketlerini ölçen araştırmacılar, kol saati benzeri küçük bir izleme cihazı sayesinde 63-84 yaşları arasındaki 552 erkek ve kadın üzerinde araştırma yaptılar.

Şikago’daki Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nden uzmanlar, araştırmaya katılan kadın ve erkeklerin yarısından azının her gün en az beş saat boyunca sürekli olarak karanlıkta uyuduğunu görünce şaşırdı.

Katılımcıların sağlık verilerine bakıldığında, çalışma ekibi, çok loş ışık da dahil olmak üzere uyku sırasında ışığa maruz kalanların diyabet, obezite, yüksek tansiyon ve kardiyovasküler hastalık geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu tespit etti.

Geç uykunun tek başına kardiyovasküler ve metabolik bozukluklar geliştirme riskini artırdığını söyleyen araştırmacılara göre, uyku sırasında ışığa maruz kalan kişilerin daha geç yatıp daha geç uyanma olasılıkları daha yüksek.

Northwestern Üniversitesi Feinberg Okulu'ndan Prof. Phyllis Zee açıklamasında, “Sonuçlarımız, uyku sırasında herhangi bir miktarda ışığa maruz kalmanın, yaşlı erkek ve kadınlarda diyabet, obezite ve hipertansiyon prevalansının daha yüksek olmasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Zee, çalışma ekibinin bu yılın başlarında ışığın yirmili yaşlardaki yetişkinlerin uykusu üzerindeki etkisini incelemek için bir çalışma yürüttüğünü söyledi.

Ekip, bir uyku laboratuvarı deneyi sırasında loş ışıkta sadece bir gece uyumanın genç yetişkinlerde daha yüksek kan şekeri ve daha yüksek kalp atış hızına yol açtığını buldu.

Önceki çalışmalar, gece kalp atış hızının gelecekteki kalp hastalığı ve erken ölüm için bir risk faktörü olduğunu, yüksek kan şekeri düzeylerinin ise sonunda tip 2 diyabete yol açabilecek insülin direncinin bir işareti olduğunu gösterdi.

Zee, insanların uyurken maruz kaldıkları ışık miktarını önlemek veya azaltmak için ellerinden gelenin en iyisini yapmaları gerektiğini vurguladı.

Etiketler: