İngiltere göçmenleri Ruanda'ya gönderme planlarını engelleyen AİHM kararlarını görmezden gelecek

İngiltere, göçmenleri Ruanda'ya gönderme planlarını engelleyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kararlarını görmezden gelecek şekilde İnsan Hakları Yasası'nın değiştirecek.

Ekleme: 22.06.2022 17:05:17 / Güncelleme: 22.06.2022 17:07:57 / Dünya
Destek için 

İngiltere Adalet Bakanı Dominic Raab'ın, AİHM'in göçmenlerin Ruanda'ya gönderilmesini durdurmasının ardından parlamentoya sunacağı yasa değişikliği teklifiyle İngiliz mahkemelerinin yasal üstünlüğe sahip olduğuna vurgu yapılacak.

Değişiklikle, AİHM kararlarının, her zaman İngiliz mahkemeleri tarafından takip edilmesi gerekmediğine ve İngiliz bakanların AİHM'in kararlarını uygulayamayabileceğine hükmedilecek.

Raab, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ülkesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden çekilmeyeceğini belirtti.

İngiltere'deki göçmen ve sığınmacıları Ruanda'ya göndermek için 14 Nisan'da iki ülke arasında Göç ve Ekonomik Kalkınma Ortaklığı Anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmaya insan hakları kuruluşları tepki göstermişti.

13 Haziran'da Temyiz Mahkemesi, yargıçlar, göçmen ve sığınmacıları Ruanda'ya götürecek ilk uçuşun yapılabileceğine hükmetmişti. Bireysel başvuruları da reddedilen sığınmacıların avukatları, uçağın kalkmasına saatler kala AİHM'e başvuru yapmıştı.  (İLKHA)