Başkurt Müslümanları 100 yıl sonra Hz. Osman'ın Kuranını görecek

Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in günümüze ulaşan en eski el yazması olan Hz. Osman’ın Kuran'ın bir kopyası Başkurtistan’ın başkenti Ufa'ya teslim edilebilir. Bu konu, Müslüman ülkeye resmi bir ziyarette bulunan Başkıristan'dan bir hükümet heyeti ile Özbekistan Müftülüğü temsilcilerinin bir toplantısında tartışıldı.

Ekleme: 22.06.2022 15:13:58 / Güncelleme: 22.06.2022 15:13:58 / Kültür & Sanat
Destek için 

Riyad Makaev/Dış Haberler

Müzakere süreci başarılı olursa, Başkurt Müslümanları, şu anda Taşkent Hazreti İmam Topluluğunda saklanan efsanevi Kuran nüshasının birebir kopyasını kendi gözleriyle görebilecekler.

Bir nüshasının Ufa'da yapımı devam eden Avrasya Kütüphanesi koleksiyonuna aktarılması planlanıyor. Beklendiği gibi, benzersiz baskının hattatı ise dünyanın en ünlü hattatlarından biri olan Buhara Miri Arap Medresesi mezunu Habibullah Salih olacak. Kendisi antik ve ortaçağ İslam hat sanatı alanında dünyanın tek uzmanı olarak anılır.

Ufa şehri bu açıdan tesadüfi bir şehir değildir. Gerçek şu ki, Hz. Osman'ın Kuran'ı Kerim 1918'den ve sonraki beş yıl boyunca Ufa’da muhafaza edilmiştir. Sonra Kuran’ı Kerim Özbekistan'a göndermeye karar alındı ve Özbekistan’a göndermek için özel bir tren vagonu tahsil edilmişti.