Sürücü kursları temsilcileri: Taban fiyatını arttırmak çözüm değil

Akaryakıta gelen fahiş zamlardan ciddi anlamda eklendiklerini belirten sürücü kursları temsilcileri, piyasada bir öngöremezlik olduğunu ifade ettiler.

Ekleme: 22.06.2022 13:50:13 / Güncelleme: 22.06.2022 13:56:44 / Güncel / Van Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

İki yıllık pandemi süreci ve ardından yaşanan küresel mali ve gıda krizi bütün dünya ülkelerini ciddi anlamda etkiliyor.

Akaryakıta gelen fahiş zamlar başta lojistik olmak üzere, birçok sektörü olumsuz yönde etkiliyor. Üst üste gelen zamların bellerini iyice büktüğünü belirten Van Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Sait Duyar, sektörün çok zor günler geçirdiğini ifade etti.

 

“Hizmet sektörü durma noktasına geldi”

Yakıt krizinden önce pandemi krizini yaşadıklarını belirten Duyar, pandemi krizinde bile bu kadar sıkıntı yaşanmadıklarını dile getirdi.

Duyar, “Özel öğretim kanununda Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu (MTSK) eğitim fiyatları her yıl kasım ayında valiliğin başkanlığında belirleniyor. 2021 yılının Kasım ayında fiyatı belirlerken yakıtlar 6 TL civarıydı. O zaman B sınıfı ehliyet için taban fiyatının 2 bin 500 TL olarak belirlemiştik. Fakat şu anda yakıt fiyatları 30 TL’yi geçti. Bu fiyatlar bir yerde de durmuyor. Yakıt fiyatlarının artması bizi olumsuz yönde etkiledi. Hizmet sektörünü durma noktasına getirdi.” dedi.

“Meslek hayatım boyunca ilk defa eleman çıkarmak zorunda kaldım”

Van Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Sait Duyar

Türkiye geneli 4 bin MTSK’nın olduğunu ve bunların çoğunun şu an krizle boğuştuğuna dikkat çeken Duyar, “Önümüzü de göremiyoruz. Önümüzü göremediğimiz için çoğu kurum krizin derinleşmesinden endişe ediyor. Çoğu arkadaşımızla beraber istemeyerek eleman çıkardık. Ticari hayatımda ilk defa böyle bir sıkıntı ile karşılaşıyorum.” ifadelerini kullandı.

“Taban fiyatlarının arttırılması çözüm değil”

Taban fiyatlarının arttırılmasının çözüm olmayacağını belirten Duyar, şunları söyledi:

“İnsanların alım gücü ortadadır. Bizim verdiğimiz 16 saatlik bir eğitimin maliyeti bu kadar yükselmemeli. Bu sorun nasıl çözülecek ona bakmak lazım. Daha önce fazladan eleman çalıştırıp fazladan eğitim verebiliyorduk. Kesinlikle yakıt fiyatlarına bir çözüm bulunmalıdır. En azından eğitim anlamında hizmet veren kurumlara SGK, ruhsat harçları, yakıt desteği yapılmalıdır. Sadece yakıt değil daha önce 100 bin TL’ye aldığımız araç 350-400 bin TL civarında satılıyor. Her kurumun yaklaşık 5-6 aracı var. Çoğunun yaşı dolmak üzere ancak araçlarımızı yenileyemiyoruz. Çünkü krizin bu kadar derinleşeceğini öngörmedik. Meslek hayatımda ilk defa eleman işten çıkarmak zorunda kaldım ve bu çok acıydı. Sürücü kursları olarak şu an gidip evde otursak daha karlıyız. Çünkü gelir gideri karşılamıyor. Bütün bu sıkıntıların çözümü için yakıt fiyatlarının mutlaka düşürülmesi gerekiyor.” (İLKHA)      











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar