Sürücü kurslarının içerisinde olunan ekonomik krizden çok etkilendiğini işveren olarak personel giderlerinin SGK primlerinin ve kiraların kalem fiyatını 3-4 katına çıkardığını belirten Türkiye Tüm Eğitim ve Öğretim Kurumları Federasyonu Başkanı Aydın Bucuka, hükümetten destek beklediklerini söyledi.
ÖTV indirimleri ve KDV indirimlerinin iyileştirilmesi hususunda taleplerinin olduğunu ifade eden Bucuka, "Personelin sigortasını devlet versin, maaşını da işveren versin." dedi.
Bucuka, daha kalifiyeli sürücülerin trafikte seyretmesi, adına şartların uygun hale getirilmesi gerektiğine vurgu yaparak KDV ve ÖTV indirimleri talep etti. Bucuka, sürücü kurslarının ÖTV indiriminden faydalanacağı takdirde mevcut araçlarını yenileyeceklerini ve bu sebeple ikinci el piyasasına da katkı sağlayacaklarını vurguladı.
Bucuka açıklamada, "Ülkemizde yaşanan ekonomik krizden ötürü zor zamanlar geçiren sürücü kurslarımız akaryakıtın her gün artması nedeniyle katbekat maliyetler artmaktadır. Tabiki meslektaşlarımın zor bir süreçten geçtiğini belirtmek istiyorum. Ekonominin getirdiği ağır maliyetler, ağır yükler, işveren olarak personellerin giderleri, SGK primleri, kiralar, diğer maliyetler ve akaryakıt gibi birçok kalemin fiyat olarak üç-dört katına çıktığını belirtmek istiyorum. Akaryakıtın bize %18 KDV oranının eğitim sektöründeki camiamız için minimize edilebilmesi için hükümetimizden destek bekliyoruz. Dedi.
"Akaryakıt fiyatları maliyetleri arttırdığından dolayı sağlıklı ve verimli eğitim sekteye uğruyor"
Ağır maliyetlerin hizmet kalitesini olumsuz etkilediğini söyleyen Bucuka, "Sektörümüz eğitim sektörü. İyileştirilmesi konusunda ve bu eğitimlerin daha da adaylarımıza sağlıklı, verimli olabilmesi için düşük maliyet olması gerekir. Maliyetlerin çok yükseldiğini herkes biliyor. Akaryakıt günbegün artarak bizlere çok ağır külfetler bırakmaktadır. Bunun yanı sıra araç lastikleridir, araç bakımları, araç sigortaları geçen yıla oranla üç veya dört misli arttığını belirtmek isterim. Hükümetimizin bu konuda vatandaşının yanında olduğunu biliyoruz ve bu konuda desteklerini bekliyoruz. Dünya genelinde bir ekonomik kriz var ve bu krizden ülkemiz de etkilenmektedir. Biz isteriz ki maliyetlerimiz daha düşük olsun, daha fazla sürücü adaylarına eğitimlerini daha üst kaliteden daha yüksek seviyeden eğitimlerini sağlayalım." dedi.
"Sektörümüzün KDV ve ÖTV indirimi konusunda talepleri var"
Türkiye Tüm Eğitim ve Öğretim Kurumları Federasyonu Başkanı Aydın Bucuka
Sektörlerinin KDV ve ÖTV indirimi konusunda taleplerinin olduğunu dile getiren Bucuka, "Buradan sizlere sektörümüz adına seslenmek istiyoruz. Bizlere akaryakıtta olan vadelerin iyileştirmesi talebinde bulunmak istiyoruz. Araçların yenilenmesi açısından, araçların güncel şartlara uygun daha sistematik eğitim vermemiz için teknolojik araçları kullanmamız gerekir. Bu araçların bize bayi çıkışlarında ÖTV indirimleri ve KDV indirimlerinin iyileştirilmesi hususunda taleplerimiz sektörümüzün talebi var. Aynı zamanda bu araçlar sıfırlanırken ikinci el piyasasında da sirkülasyon meydana getireceğini de belirtmek isterim." dedi.
"Personelin sigortasını devlet karşılasın maaşı da işveren versin"
Personel istihdamının sürekliliği ve sayıca fazla olabilmesi için önerilerinin olduğunu belirten Bucuka, "Personel istihdamı için, bu personellerin daha fazla istihdam edilmesi açısından şöyle bir önerim olacaktır; hükümetimiz tarafından belirlenen asgari ücret ile malumunuz şu anda geçim yapılamıyor. Şu an çalışan ve işveren için de aynı durum söz konusu. Personel istihdamında işçinin sigortasının devlet tarafından karşılanmasını, maaşının da işveren tarafından karşılanması önerim var. İşveren yükü artarsa on personel çalıştıracağı yerde beş personele düşürecek. Bu önerimiz ile burada istihdam sağlanacak, insanlar evlerine ekmek götürecek. İnanıyorum ki hükümet gerekli desteği verecektir ve bu desteği bekliyorum. Kendi adıma söyleyeyim, ben çalışanımı işten çıkarma taraftarı değilim ama biliyorsunuz ki ekonomik şartlar gücün üstüne çıktığı zaman o güç onu kaldıramaz. İstihdamın sürdürülebilmesi için burada hükümet ile işverenlerin bazı konularda istişare etmeleri ve mutabık olması gereken konulardan bir tanesi de asgari ücretlinin maaşın bir tanesinin işverenden veya altı ay devletten sigorta yapılması veya altı ay işverenden yani bir şekilde işverene destek olunmalıdır. Aynı zamanda çalışan arkadaşlarımız da mağdur edilmemelidir." şeklinde konuştu.
"Zam yapmak zorundayız ama birçok sektörde fırsatçılığın da önü alınmalıdır"
Fiyatlarda artışın kaçınılmaz olduğunu ifade edip fırsatçılığında önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizen Bucuka, "Malumunuz fiyat artışları bölge gölge yapılmıştır ki biz de yapmak zorundayız. Taban fiyatımız 2022 yılı itibariyle tabi her ilin taban fiyatları belirleniyor. Kendi ilimiz adına söyleyelim 2008 TL üzerinde fiyatlandırma yapılmıştı. Tabi bu karar alınırken akaryakıt litre fiyatının 8 TL olduğunu belirtmek isterim. Şu anda litre fiyatının 30 küsürlere çıktığı malum. Fiyatları arttırabilmemiz için vatandaşın da alım gücünün de olması gerekir. Bugün ülkede bir ekonomik sıkıntının var olduğu belli ortada. İsteriz ki herkes birbirine yardımcı olsun. Fırsatçılığın olmamasını istiyoruz. Bu konuda maalesef fırsatçılık olarak birçok sektörde ticari anlamda kalemlerde fırsatçılık yapıldığını bilmekte ve görmekteyiz. Bu tür fırsatçılıkların önüne geçilmesi ve önlem alınması için hükümetimiz de çalışma yapmasını istiyoruz." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)