FARC ile Barış Antlaşması çerçevesinde kurulan Kolombiya Barışı Özel Yargı Alanı (JEP) huzurunda, başkent Bogota'daki Virgilio Barco Vargas kütüphanesinde Salı günü Londono'yu dinledi.
Halka açık şekilde düzenlenen duruşmada konuşan Londono, sivillerin, askerlerin kaçırılması ve öldürülmesinde FARC'ın sorumluluğunu kabul ettiklerini söyledi.
Londono, "İnsanlığa karşı işlenen suçlara ve savaş suçlarına yol açan politikanın sonucu olarak örgütümüz tarafından işlenen en menfur (iğrenç) suçlardan biri karşısında ortak sorumluluğumuzu üstlenmeye geldik" ifadesini kullandı.
Son gerilla sekreteryasının yedi üyesi Pablo Catatumbo Torres, Papaz Lisandro Alape Lascarro, Milton de Jesus Toncel, Jaime Alberto Parra, Julian Gallo Cubillos ve Rodrigo Granda Escobar da duruşmada hazır bulundu.
Öte yandan silahlı çatışma mağdurlarının da katıldığı duruşmada, aileler, JEP'den adalet isteyerek, bu tarz olayların tekrarlanmamasını talep etti.
Londono, sosyal ağlarındaki mesajlarda af talebini de dile getirdi. Bugün Comunes partisinin başkanı olarak görev yapan eski gerilla , "Arzumuz, meydana gelen hasarı onarmaktır. Umarım bir gün kurbanların, ailelerinin ve Kolombiya toplumunun özgürleştirici af örtüsüyle korunabiliriz" diye yazdı.
Yargıç Julieta Lemaitre, oturumdaki açıklamasında, "Rehinelere yapılan muamele, nöbetçi ve görevli komutanın taktirindeydi ve kurbanlar, kaçırılma sırasında ciddi işkence, zalimane muamele, cinsel şiddet ve zorla yerinden edilme vakalarını anlattılar" ifadesine yer verdi.
FARC, 1993 ve 2012 yılları arasındaki hak ihlallerine cevap veriyor
JEP, hükümet ile FARC arasında Eylül 2016'da imzalanan barış anlaşması çerçevesinde oluşturuldu. İşlevi, geçiş dönemi adaletini yönetmek ve o yılın 1 Aralık tarihinden önce silahlı çatışma bağlamında işlenen iddia edilen suçları dinlemek amacıyla kuruldu.
Ocak 2021'de mahkeme, sekiz eski gerilla komutanını ciddi “savaş suçları” ve “insanlığa karşı suçlar” iddiasıyla yanıt vermeye çağırdı.
Çağrı, gerillalar tarafından 1993 ve 2012 yılları arasında “insanlık dışı” koşullarda kaçırılan, “yasadışı” bir şekilde alıkonulan binlerce Kolombiyalının insan hakları ihlalleriyle ilgili "01 numaralı davaya" katılan tanıkların ve tanıkların iki yıldan fazla süren soruşturmaları ve ifadelerinin sonucunda yapıldı.
JEP, 4 Temmuz 2018'den bu yana yaptığı soruşturma kapsamında, 21 bin 396 kaçırma mağdurunun isim ve kimlik bilgilerini tespit ettiği bildirildi.
Duruşmaların perşembe gününe kadar sürmesi ve suçlamaların ardından detayların kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.
FARC ismini değiştirmişti
Kasım 2016'da Kolombiya hükümeti ile barış anlaşmasının imzalanmasının ardından adını 1 Eylül 2017'de "Halk İçin Alternatif Devrimci Gücü" olarak değiştiren FARC, 2. Olağanüstü Meclis oturumunda partinin ismini 25 Ocak 2021'de ise "COMUNES" olarak değiştirme kararı almıştı. -Rudaw