Dün örgüt üyesiydi bugün cumhurbaşkanı seçildi

​Gençliğinde hükümete karşı silahlı mücadele yürüten radikal sol örgüt M-19'un üyesi olan 62 yaşındaki Petro, Kolombiya'nın solu temsil eden ilk cumhurbaşkanı olacak.

Ekleme: 20.06.2022 09:05:06 / Güncelleme: 20.06.2022 09:14:20 / Güncel
Destek için 

Kolombiya'da dün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kesin olmayan sonuçları açıklandı.

Solcu Tarihsel Pakt koalisyonunu temsil eden Senatör Gustavo Petro, oyların 50,45'ini alarak ikinci tur seçimlerde cumhurbaşkanı seçildi. 

Petro, seçimi kazandıktan sonra yaptığı ilk konuşmada, "Gerçek değişim bizi bekliyor. Kolombiya'nın değişmesini isteyen seçmenleri hayal kırıklığına uğratmayacağız. Ancak bu değişiklikler intikam almak ve toplumda daha fazla bölünme yaratmak için yapılmayacak." dedi.

Muhalefetin önerilerini de dinlemeye hazır olacağını söyleyen Petro, Latin Amerika eyaletlerini, istisnasız olarak Batı Yarımküre'nin tüm ülkeleri arasında daha fazla entegrasyon ve diyalog için çalışmaya çağırdı.

Silahlı örgüt üyeliğinden Cumhurbaşkanlığına

Gençliğinde hükümete karşı silahlı mücadele yürüten radikal sol örgüt M-19'un üyesi olan 62 yaşındaki Petro, Kolombiya'nın solu temsil eden ilk cumhurbaşkanı olacak. 

Petro, 2010 ve 2018'deki cumhurbaşkanlığı için yarıştı ancak görevdeki Cumhurbaşkanı Ivan Duka'ya karşı kaybetti. 2012-2015 yılları arasında Kolombiya'nın başkentinin belediye başkanlığını yürüten Petro, aynı zamanda 2018'den beri senatör görevindeydi.

Petro, seçim kampanyası sırasında, ülkesinin Venezüella muhalefet lideri Juan Guaido'yu geçici başkan olarak tanıması nedeniyle Şubat 2019'da kopan Venezuela ile diplomatik ilişkileri yeniden kurmaya hazır olduğunu belirtti. 

Solcu Petro'nun seçim vaatleri arasında cinsel sapkınlar topluluğu olan LGBT'lilere destek vermek de vardı.

Petro, kolluk kuvvetlerinin ihlallerini azaltma ve bir barış anlaşmasına varmak için Ulusal Kurtuluş Ordusu isyancı grubuyla diyalog kurma vaadinde bulunmuştu.

Biden ve diğer bölge liderleri Petro'yu tebrik etti

Petro'nun seçimi kazanmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden, mevcut cumhurbaşkanı, Amerikan Devletleri Örgütü Genel Sekreteri Luis Almagro ile Arjantin, Bolivya, Honduras, Küba, Meksika, Nikaragua, Peru, Şili ve Ekvador liderleri onu arayayarak zaferinden dolayı tebrik ettiler. 

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da daha önce Kolombiya'da yeni bir devlet başkanının seçilmesinden sonra ülkelerin ilişkileri iyileştirebileceğini umduğunu söyleyerek tebriklerini dile getirdi. Maduro, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Demokrasi ve barış yolunu savunmak için ayağa kalkan Kolombiya halkının iradesi duyuldu. Bu kardeş ülke için yeni zamanlar geliyor." dedi. (İLKHA)