Hindistan, Rusya'ya yönelirken Batı’ya sırt dönüyor

Küresel yaptırımlara rağmen Hindistan’ın Rusya’dan kömür alımları son haftalarda daha da arttı. Bu artış batı tarafından kaygıyla karşılanıyor.

Ekleme: 19.06.2022 18:51:29 / Güncelleme: 19.06.2022 18:51:29 / Dünya
Destek için 

Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası gerçekleştirilen yaptırımlar, Hindistan’nın Rusya’dan aldığı kömürde azalma değil artışa neden oldu.

Rusya’nın kömürde yaptığı yüzde 30 indirim, Hindistan’ın son haftalarda batının tüm karşı koymalarına rağmen büyük bir artışın ortaya çıkmasıyla sonuçlandı.

ABD, Hindistan’ın Rusya’dan enerji alımında bir yasak olmadığını ama yaşanan ticari ivmenin de hızlı olmasına sıcak olmadığının da altını çiziyor. Tüm bu tepkilere karşı ise Hindistan ucuz enerji alımının ülkesinin çıkarları doğrultusunda olduğunu düşünerek sessiz kalıyor.

Hindistan, Rusya’nın Ukrayna işgali konusunda bir kınamada bulunmadı. Batı ve ABD Hindistan’ın  Rusya’ya karşı kınamayı açık bir şekilde Hindistan istiyor ve bunu her platformda belirtiyor.

SADECE KÖMÜR DEĞİL PETROLDE DE BÜYÜK ARTIŞ YAŞANDI

Batılı ülkeler her ne kadar Rusya’nın enerjisine sırtını dönsede ucuz fiyat cazibesi birçok ülkenin ilgili odağı. Hindistan bu anlamda Rusya’dan sadece kömür değil aynı zamanda petrol de ithal ediyor. Geçtiğimiz Çarşambaya kadar olan son 20 günde iki ülke arasındaki petrol ticareti 31 kattan fazla bir artış gösterdi.

Rusya’nın indirimli enerjisinin talibi sadece Hindistan değil. Bu durum ise Batı ve ABD’yi çok büyük oranda rahatsız ederken bazı kaynaklar Batı’nın yaz ortasına doğru caydırıcı önlemler alacağı yönünde. --Ortadoğu haber