Bakan Kurum'dan yenilenebilir enerji açıklaması

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Konya’da Selçuklu Kongre Merkezinde gerçekleştirilen MÜSİAD 106. Genel İdare Kurulu gala programına katılarak açıklamalarda bulundu.

Ekleme: 18.06.2022 22:40:11 / Güncelleme: 18.06.2022 22:40:11 / Güncel
Destek için 

 

Dünyanın iklim değişikliğinin yıkıcı sonuçlarıyla karşı karşıya kaldığını belirten Bakan Kurum, “Bugün dünya ve ülkemiz, iklim değişikliğinin yıkıcı sonuçlarını yangınlarla, sellerle, heyelanlarla, müsilajla, derinden hissediyor. Türkiye olarak çalışmalarımızın odağına iklim değişikliği ile mücadeleyi, 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedeflerini koymuş durumdayız. İklim Şûramızı yine Konya’mızda ülkemizin tüm üniversitelerinin, iş insanlarının ve gençlerimizin katılımıyla gerçekleştirdik. Şu an İklim Kanunu’na dair meclisimizin çalışmaları, olanca hızıyla devam ediyor. Tabi konu iklim olunca hem dünya hem de ülkemiz için ilk akla gelen başlık yenilenebilir enerjidir. Bugün Türkiye yenilenebilir enerjide Avrupa’da 5. dünyada ise 12. sıradadır. Kurulu gücümüzü 20 yılda tam 5 kat artırdık. Artık elektriğimizin yüzde 40’ını yenilenebilir enerjiden karşılıyoruz. Eski enerji kaynaklarının kullanımını azaltıyor, yeşil enerji kaynaklarımızı çeşitlendiriyoruz. İller Bankamızla içerisinde yenilenebilir enerjinin, yeşil altyapı sistemlerinin, çevreci yeşil dönüşümün olduğu yüzlerce projenin yanında duruyoruz. Yine yeşil dönüşüme katkı sağlamak adına arazi sağlamadan altyapı ve üst yapıya, yeni sanayi alanlarının inşasından danışmanlık desteklerine kadar her açıdan sanayicilerimizin ve iş insanlarımızın yanındayız” dedi.

 Bakan Kurum, “Son asrın en büyük sağlık krizi olarak nitelenen korona virüs salgınını artık geride bıraktık. Salgının özellikle küresel ekonomide arz talep dengesini altüst ettiğini, küresel ticaretin işleyişini bozduğunu, tedarik zincirlerinde kırılmalara yol açtığını hep birlikte görüyoruz, yaşıyoruz. Ukrayna ve Rusya arasında çıkan savaşla birlikte katlanarak artan enerji, gıda ve ham madde fiyatları, ne yazık ki tüm dünyada enflasyonu yükseltiyor. Enflasyon oranı, ABD ve Almanya’da son 40 yılın, Fransa’da son 36 yılın, İngiltere’de son 30 yılın, Avro Bölgesi’nde son 25 yılın zirvesine ulaşmıştır. Türkiye olarak biz de hem bu sorunlarla mücadele ediyor hem de oluşacak yeni dünyanın merkez ülkesi olmak için önümüze çıkan tüm engelleri teker teker bertaraf ederek yolumuza devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, son 20 yılda Cumhuriyet tarihinin en büyük atılımlarını yaptık. Ülkemiz gücünü, ekonomisinin sağlam altyapısından, üretiminden, yetişmiş insan kaynağından, girişimcilerinden, ihracatçılarından, velhasıl sizlerden almaktadır. Türkiye’nin dış ticaretini geliştirmeye verdiğimiz 20 yıllık emeğin, mücadelenin ve gayretin meyvelerini özellikle ihracatta topladık. Türkiye 2022’nin ilk çeyreğinde yüzde 7,3 oranında büyüme yakalamıştır. Birileri, ’İhracat odaklı ekonomi ve büyüme tek başına yetmez’ deseler de, hamdolsun sizlerin yoğun gayretleriyle ihracatımız, büyümeyi sırtlamıştır. Hedefimiz, Türkiye’nin kazanımlarını toplumun tüm kesimlerine ulaştırmaktır. İnşallah önümüzdeki dönemde ekonomimizi yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyüterek, hep birlikte çok daha iyi yerlere geleceğiz. Bunu da sizlerle, siz değerli kardeşlerimizle, Anadolu Kaplanları ile başaracağız” dedi. (İLKHA)