Mavi Marmara'yı anlatan "Sinyal" filminin galası gerçekleştirildi

Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara Gemisi'ne düzenlenen saldırının ve siyonistlerin Filistin'deki zulmünün anlatıldığı "Sinyal" isimli kısa filmin galası gerçekleştirildi.

Ekleme: 18.06.2022 09:40:09 / Güncelleme: 18.06.2022 11:09:43 / Kültür & Sanat / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından, Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıyı ve İsrail zulmünü beyaz perdede anlatmak amacıyla hazırlanan "Sinyal" filminin galası, Beyoğlu Atlas 1948 Sineması'nda düzenlendi. Galaya, sanat ve kültür dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Filmde, hem Mavi Marmara'da yaşananlar canlandırıldı hem de gerçek görüntülere yer verildi.

 

Çekimleri İstanbul'da bir platoda yapılan 19 dakikalık filmin yapımcılığını Yavuz Yıldırım, yönetmenliğini Recep Köse yaptı. Filmin görüntü yönetmenliğini Celal Topçu, müziklerini Yücel Arzen, kurgusunu ise Sefa Yumuşak üstlendi.

"Kendilerini karşı konulamaz görenler yanıldı"

Sinyal'e ilişkin görüşlerini paylaşan filmin yönetmeni Recep Köse, "Mavi Marmara, kendilerini yenilemez ya da karşı durulamaz zanneden israili ve küresel bir takım güçleri hüsrana uğrattı.  Mavi Marmara olayının herkes için çok farklı anlamı ve boyutları var. Her ne kadar biz bu etkinin daha fazla siyasi boyutları ile karşılaşmış olsak da dünyanın birçok coğrafyasında milyonlarca insan, önemli bir şeyin farkına vardılar. Kendilerini yenilmez ya da karşı durulamaz görenler, bir yanılgı içerisindeydi. Mavi Marmara ruhu bizim için aslında böyle bir ilham kaynağı olarak önümüzde duruyor, Filistin sorununda kimin asıl suçlu olduğunu ortaya koyuyor. Biz de senaryomuzda Mavi Marmara olayının aslında bu yönü ile ilgilendik." dedi.

“Filistin’deki abluka ve ambargoyu yansıtmaya çalıştık”

Köse, "Senaryoda her ne kadar Mavi Marmara'nın 31 Mayıs gecesi yaşadığı baskın anlatılıyor olsa da hikayenin derinine indiğimizde aslında israilin Filistin'de nasıl bir katliam gerçekleştirdiğinin ve bu katliamın dünya tarafından duyulmaması için nasıl bir karartma ve manipülasyon uyguladığını görüyoruz. Senaryoda olayın geminin içinde bir odada geçiyor olmasının da Filistin'deki abluka ve ambargoyu sembolik olarak yansıtıyor. Senaryo başından itibaren bizi bir kaosun içine çekmiş olması gerçek anlamda bölgede neler yaşandığının anlaşılması açısından izleyiciye psikolojik olarak empati imkanı sunuyor." diye konuştu.

"Gemideki herkes onurlu bir duruş sergiledi"

Galada kısa bir konuşma yapan Mavi Marmara katılımcılarından İHH Genel Sekreteri Durmuş Aydın, "Mavi Marmara, israil zulmüne karşı durmak ve ambargo altındaki Gazze'ye yardım ulaştırmak için yola çıktı. Mavi Marmara Gemisi'nde bulunan herkes o gece onurlu bir duruş sergiledi. Bu duruşu devam ettirebilmek için mücadele ediyoruz. Mavi Marmara haksızlıklara ve zulme karşı çıkma çağrısıydı. Gelecek kuşakların da bu bilince sahip olmaları için elimizden gelen çabayı göstermeliyiz. Filmde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Mavi Marmara Derneği Başkanı İsmail Songür ve Yazar Yusuf Kaplan’ın da selamlama konuşması yaptığı galada, film ekibi de izleyicilerin sorularını cevaplandırdı. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar