Türkiye’nin en büyük köyü olan Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Dirsekli köyü sakinleri, yıllardan beridir karayollarına bağlı şantiyeden çıkan dumandan rahatsız oluyorlar. Şantiyede çalışan makineden çıkan dumanın çözümü için her yere başvurduklarını belirten Köy halkı, yetkililere çağrıda bulunarak şantiyenin kaldırılmasını ya da çıkan zehirli duman için bir çözüm üretilmesini istiyorlar.
Köy halkı uzun zamandır şantiyede çıkan dumanın etkisi ile artık evlerinin bahçesine, balkona çıkamadıklarını belirtti.
Şantiyeden çıkan dumanın kendilerini çok rahatsız ettiğini belirten köy sakinleri, bağlarının ve bostanlarının kuruduğunu, balkonlarının toz duman içinde kaldığını çocuklarının dışarı çıkamadığını söyledi.
Yetkililere seslenen ahali, dışarı çıkamayan çocuklarının hatırına bile olsa bu şantiyeyi kaldırmalarını istediklerini, astım ve bronşit hastası olan insanların yanı sıra yaşlıların da olduğunu, bu dumanın onlar için çok zararlı olduğunu ifade etti.
"Karayolu şantiyesinden çıkan dumana maruz kaldığından dolayı bağımız bostanımız her şekilde kuruyor"
Bahçelerine çıkamadıklarını aktaran Oğuz Özden, "Gördüğünüz çıkan duman yüzünden Hiçbir şekilde Sabahları çıkıp balkonumuzda bir çay, bir kahve keyfi yapamıyoruz. Çocuklarımız bahçemize çıkamaz. Şehir merkezinden kalabalıktan uzaklaşıp köy yerleşim alanına ikamette bulunmak istedik. Böyle bir duruma maruz kalacağımızı kesinlikle hiçbir şekilde tahmin edemezdik. Tüm yetkililere duyuruyoruz. Karayolu şantiyesinden çıkan dumana maruz kaldığından dolayı bağımız bostanımız her şekilde kuruyor. Balkon toz duman gibi oluyor çıkıp oturamıyorsun. Yani tek temennimiz şudur, bizi de görmeleri, bu maruz kaldığımız dumanı tüm yetkilerimize belirtmek istiyoruz. Köyümüzde hastalarımız var, astım hastaları bulunmakta. Mağduruz, bin defa ilettik karayolu çalışanlarına, şeflerine ilettik. Madem kaldıramıyorsunuz bari filtre ya da benzeri bir şeyler kullanın. Tüm yetkililerimizden derhal bir el atmasını istiyoruz tek temennimiz budur." şeklinde konuştu.
"Yetkili varsa rica ediyoruz çocukların hatırına bu şantiyeyi burada kaldırmalarını istiyoruz"
Köyde yaşlı ve hastaların olduğunu belirten Rıdvan Şavur, "2005'ten beri burada yaşıyoruz. Şu arkamda gördüğünüz şantiye sabah kalktığımızda çalıştığı zamanı ne evimizde oturabiliyoruz ne çocuklarımızı dışarı çıkarabiliyoruz. Yaşlı bir Anamız var babamız var onlar dışarıya çıkamıyorlar. Biz özellikle buradan Karayolları Genel Bölge Müdürlüğüne sesleniyorum. Biz şu anda çok mağdur bir durumdayız. Yaşamak bize haram olmuş arkamdaki şantiye yüzünden. Yazıktır Günahtır bu kadar yaşlımız var, ihtiyarımız var. Türkiye'nin en büyük nüfusuna sahip olan bir köy. Şu arkamdaki Karayolları yüzünden bu kadar millet işkence altında. Kime söylediysek bir hafta sonra kaldıracaklarını söylediler. Yaklaşık 8-9 senedir hala devam ediyor. Bahçelerimizde ekin ekemiyoruz. Hepsi kuruyor. Yetkili varsa rica ediyoruz çocukların hatırına bu şantiyeyi burada kaldırmalarını istiyoruz." İfadelerini kullandı.
"Makine çalıştığında sokağa dahi çıkamıyoruz"
Yetkililerle görüştükleri halde idare edin dediklerini aktaran köyün eski muhtarı Halil Şavur, "Karayollarına ait olan bu asfalt yapım şantiyesi yüzünden köyümüzde 5 bin aile rahatsız oluyor. Kimi hasta, yaşlı, bronşit hastası, astım hastası var. Bahçemize hiç çıkamıyoruz. Herkes rahatsız. İsteğimiz şantiye için bir çözüm yapılmasıdır. 5 Bin ile rahatsız olursa herkesin huzuru bozulur. Ondan dolayı biz bu Karayolları şantiyesinin buradan kaldırılmasını istiyoruz. Köy halkı bu huzursuz durumdan kurtulsun. Köyde rahat nefes almak istiyoruz pencerelerinizi açmak istiyoruz fakat bu makine çalıştığı vakit sokağa dahi çıkamaz haldeyiz. Görüyorsunuz dumanı tüm köyü kaplamış durumda. Daha önce şantiye şefleri ile görüştük ve bize bu konuda idare etmemiz söylendi. İdare edilecek bir durum kalmadı. Kaymakamlık ve Özel İdareye de başvurduk ama sonuç çıkmadı. Biz çok mağduruz, mağduriyetimizin giderilmesi konusunda gerekli mercilerin yardımcı olmalarını gidiyoruz.
Okulda dahi pencerelerini açamadıklarını belirten Rojbin Savur, "Arkada gördüğünüz duman yüzünden evden çıkamaz hale geldik. Okula gittiğimizde pencerelerimizi açamıyoruz. Evimizde pencereleri açamıyoruz. Nefes almakta zorlanıyoruz. Biz de köydeki Çocuklar gibi oyun oynamayı istiyoruz. Güzel temiz hava istiyoruz. Yetkililerin bu şantiyeyi kaldırılmasını istiyoruz. Çevremizdeki yaşlılar ve hastalar ne yapacaklarını bilmiyorlar çok kötü durumdalar. Yetkililerden çözüm istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Çıkan duman yüzünden Ekinlerimiz kurudu"
Köyün duman yüzünden yaşanamaz hale geldiğini vurgulayan Abdulcebbar Savur, "Yaklaşık 18 yıldır dirsekli köyünde ikamet ediyoruz. Şimdi ne söylesem boştur arkadaki manzarayı görüyorsunuz her gün bu manzara ile karşı karşıyayız. Biz köy hayatında bahçemize çıkamaz hale geldik. Evimizin balkonları sanki kömür yakılmış gibi simsiyah şekilde her gün bunu temizlemekle uğraşıyoruz. Yıllardır ektiğimiz ekinler bu duman yüzünden kuruyor. Nefes alamıyoruz, yaşlılarımız var, bronşit hastalarımız var, bu hastalarımız temiz nefes almak için dışarı çıktıklarında bu dumana maruz kalıyorlar daha da hasta oluyorlar. Tüm yetkililerle görüşme talep ettik. Bu konu üzerine şantiyenin başka bir yere kaldırılması ya da götürülmesi konusunda isteklerimiz geri çevrildi. Şantiye şefi ile yaptığımız görüşmede bu şantiyeyi durduramayacaklarını, bölgenin bu şantiye üzerinde asfalt ürettiğini söyledi. Bizim talebimiz bunu durdurmak değil daha uygun bir yere taşımalarıdır. Söylediğimiz halde gene aynı şekilde. Her gün bu dumanla karşı karşıyayız. Türkiye'nin en büyük köyü olan Dirsekli köyü şu an bu duman altında yaşayamaz hale gelmiş. Sadece bizim köy değil çevrede bulunan herkes bundan etkileniyor. Tüm yetkililere sesleniyoruz; bu şantiye için bir çare bulmanızı talep ediyoruz." dedi. (İLKHA)