Midyat Kültür Evinde görücüye çıkan ve ekolojik bir malzeme olan kehribar(amber) işlenirken ortaya çıkan atıl ürünlerden faydalanarak göz kamaştırıcı bir hale büründürülen takıların yer aldığı sergiye, ilçe protokolünün yanı sıra Sivil Toplum Kuruluşları, akademisyenler ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Yeni kurulan MAÜ Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin, takı sanatının ilmek ilmek işlendiği Mardin’in Midyat İlçesinde sergilenmesinin önemine vurgu yaparak sergi açılışını gerçekleştiren MAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Bozkurt, medeniyetlerin gelişmişliklerinin en önemli ölçütlerinden birinin sanat olduğunu işaret ederek, sanat eserlerinin sadece bir obje olarak nitelendirilmemesi gerektiğini; onların adeta kültürün, düşüncenin ve inancın birer bohçası gibi olduğunu ve bünyesinde bunları taşıdığını dile getirdi.
Sürdürülebilir takı sergisinin mimarı olan Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nesrin Yeşilmen sanatsal-kültürel-ekolojik-ekonomik sürdürülebilirlik örneği taşıyan “Amber” koleksiyonu hakkında bilgilendirmelerde bulunarak;
“Baltık Denizinden çıkarılmış, binlerce yıllık yaşı olan kehribar taşların işlenmesi sırasında ortaya çıkan atıkların kullanıldığı koleksiyonun her bir tasarımında birbirinden farklı kehribar parçaları bulunmaktadır. Sürdürülebilirlik ile ilişkisi olan sanat ve kültürlerin disiplinler arası analizlerinden oluşan bir koleksiyon oluşturduğu bir gerçektir. Ekonomik ve ekolojik bir sürdürülebilirliğin ötesinde kültürel sürdürülebilir bir bellek aktarımı oluşturur ve malzemenin kendisi ile birlikte kendi ötesine geçen somut olmayan bir bakış ve devamlılığa da uygun ortam oluşturur. Bende bu sergimde atıl kehribarların değerli olduğunu anlatmak istedim ve koleksiyonumu sanatseverlerin beğenisine sundum.” dedi.
Akçakaya Mahallesi Ulus Caddesindeki Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi altında bulunan Midyat Kültür Evinde açılan serginin 19 Haziran 2022 Pazar gününe kadar görücülerini ağırlamaya devam edeceği bildirildi. (İLKHA)