İran Cumhurbaşkanı Reisi'den ABD'ye yaptırım tepkisi

​İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, "Amerikalılara şaşırıyorum. Bir taraftan müzakere mesajı gönderirken, diğer yandan yaptırım listesine yenilerini ekliyorlar." dedi.

Ekleme: 17.06.2022 19:05:19 / Güncelleme: 17.06.2022 19:10:46 / Dünya
Destek için 

Tahran'da düzenlenen bir törende konuşan Cumhurbaşkanı Reisi, ABD'nin İran'ın petrokimya ürünlerinin ihracatına yardımcı olan Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden bazı şirketler ile İranlı bazı firmalara yaptırım uygulama kararına tepki gösterdi.

Amerikalıların İran'a karşı maksimum baskı politikasının rezilce yenilgiye uğradığını itiraf ettiklerini ifade eden Reisi, bu adımların ülkesinin zafer ve ilerleme yolundan gittiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

ABD'nin, İran'ı yaptırımlarla kısıtlamak istediğini söyleyen Reisi, daha öneki ABD ambargolarının işe yaramadığını hatırlattı.

Ambargoların etkisizleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Reisi, "Amerikalılara şaşırıyorum. Bir taraftan müzakere mesajı gönderirken, diğer yandan yaptırım listesine yenilerini ekliyorlar. Amerika'ya güvenmememiz konusunda dünyanın İran'ı haklı bulması gerekiyor, zira bu ülke taahhütlerine bağlı değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Uçak üretimi talimatı verdiklerini dile getiren Reisi, "Tataristan'a yaptığı ziyaret sırasında bizim uçak üretim şirketlerimizin diğer ülkelerden daha iyi ve geniş şekilde üretim yaptıklarını gördüm. 72 kişi kapasiteli bir uçağın üretimi için ilgili yetkililere talimat verdim." diye ekledi. (İLKHA)