Malatya'da "İnsan, Mekân, Medeniyet, Malatya Tarihi Sempozyumu" gerçekleştirildi

Malatya'da düzenlenen sempozyuma katılan Vali Hulusi Şahin, Malatya'nın tarihe sadece antik geçmişiyle değil, İslam mirasıyla Anadolu'ya mühür vurmuş çok değerli ve çok kıymetli bir şehir olduğuna dikkat çekti.

Ekleme: 17.06.2022 15:09:58 / Güncelleme: 17.06.2022 15:09:58 / Güncel / Malatya Haberleri
Destek için 

Malatya Büyükşehir Belediyesi, İnönü Üniversitesi ve Kent Konseyi iş birliğinde "İnsan, Mekân, Medeniyet, Malatya Tarihi Sempozyumu" düzenlendi.

Düzenlenen sempozyuma katılan Malatya Valisi Hulusi Şahin, medeniyetin inşa edildiği topraklarda olduklarını, kılıç tutarak buralara geldiklerini fakat medeniyetle, ilimle, irfan ve kültürle buralarda kaldıklarını ifade etti.

Sempozyumun katılımcılarına seslenerek büyük bir medeniyetin evlatları olduklarını, bu bölgenin; tüm dünya insanlık ailesine büyük katkılar sundukların dile getirdi.

"Bizler kılıç ile buraları fethettik. Medeniyet, ilim, irfan, kültür ile kalıcı olduk"

Sempozyumda konuşan Vali Hulusi Şahin, "Anadolu tarihi çok eski, çok gerilere gidiyor. Burada bir Hitit mirası var. Arslantepe onun bir parçası. Komagene'den bahsedildi. Nemrut bunun bir parçası. Güçlü bir Roma ve güçlü bir Pers bu coğrafyada var. Bu kadim dünyanın bugünkü bekçileri olarak söz söyleme hakkına sahibiz. Medeniyetin inşa edildiği, tarımın icat edildiği topraklardayız. Gerçekten insanlık adına, medeniyet adına bu coğrafyada üretildi, Mezopotamya'dan dünyanın kalan bölümlerine dağıldı. Bunu vurgulamak çok önemli. Bizim bunun üzerine ekleyeceğimiz şeyler var. Biz şairin dediği gibi ne harabi ne harabatiyiz. Kökü mazide olan âtiyiz. Bizler eli kılıç tutarak geldik, kılıç ile buraları fethettik. Fakat medeniyet ile ilim ile irfan ile kültür ile buralarda kalıcı olduk ve biz buralarda yeni sözler söyledik." diye kaydetti.

"İslam Mührümüzü göz ardı etmeyelim, tarihimizi hep ön planda tutalım"

Malatya Valisi Hulusi Şahin

Şahin, şöyle devam etti:

Bizler bu coğrafyada büyük bir medeniyet inşa edip o medeniyete de adaletle hükmettik. En çok vurgu yapmamız gereken işte bu insan ve medeniyet bölümüdür. Türkiye-İslam Mührümüzü göz ardı etmeyelim, tarihimizi hep ön planda tutalım. Ondan sonra Hititleri de Persleri de konuşalım. Bu coğrafyaya ev sahipliği yapmış ne varsa hepsini söyleyebiliriz. Büyük bir medeniyetin evlatları olduğumuzu, tüm dünya insanlık ailesine büyük katkılar sağladığımızı her zaman vurgulayalım. Burada çok değerli hocalarımız var, bu sempozyum sonunda tebliğler yayınlanacak ve yayınlanan tebliğler kitap halinde bastırılacak. Onu da heyecanla bekliyorum. Eminim ki çok faydalı çok kıymetli tebliğler ortaya çıkacaktır.  Daha detaylı bilgiler yer alacak

Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezinde gerçekleşen sempozyuma, Vali Hulusi Şahin, Baro Başkanı Avukat Onur Demez, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Kent Konseyi Genel Sekreteri Avukat Abdulkadir Artan, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

Prof. Dr. Mehmet Karagöz'ün açılış tebliğ konuşmasını yapmasının ardından sempozyum Prof. Dr. Yüksel Aslantaş, Prof. Dr. Veli Ünsal, Prof. Dr. Ramazan Sever ve Dr. Öğretim Üyesi Halil Fazıl Ercan'ın sunumlarıyla devam etti. (İLKHA)