Çiğ veya az pişmiş et görme sorunlarına yol açabiliyor

Avustralya'da yapılan bir araştırmaya göre çiğ veya az pişmiş et yemek, görmek sorunlarına neden olabiliyor.

Ekleme: 19.06.2022 12:20:11 / Güncelleme: 19.06.2022 12:21:19 / Sağlık
Destek için 

Avustralyalı Flinders Üniversitesinden araştırmacılar, et kalitesi ve pişirme süresinin et yiyen her insanın dikkat etmesi gereken iki önemli faktör olduğunu gösteren bir çalışma ortaya koydu.

Araştırma ekibi, Batı Avustralya'daki 5 binden fazla katılımcının retina görüntülerini analiz etti. Buna göre 149 kişiden biri oküler toksoplazmoz veya Toxoplasma gondii parazitlerine maruz kaldı. Toksoplazmanın neden olduğu enfeksiyonların, insanların görme yetisini etkilediği, parazitlerin hamile anneden çocuğa da bulaşabildiği belirtildi.

Çalışma, etin vücut için kesinlikle en iyi protein kaynağı olmasına rağmen, yanlış şekilde yenildiğinde sağlık sorunlarına neden olabileceğini ortaya koydu.

Parazit enfeksiyonunun yaygın semptomları arasında ateş, bezlerde şişme, kas ağrıları, baş ağrısı, gözlerde şişlik, karaciğer veya dalakta şişme bulunur ve ciddi vakalarda ana vücut organlarına saldırabilir.

Trichinella parazitleri, çiğ veya az pişmiş et yenildiğinde insanlara bulaşır. Tapeworms ayrıca çiğ yenildiğinde sığırlardan insanlara bulaşabilir. Ayrıca az pişmiş etlerde E. coli, Giardia, yassı kurtlar, kıl kurtları ve Ascaris gibi parazitlerin bulunduğu ifade ediliyor.

Sağlık kurumları ve kuruluşları, genellikle gıda zehirlenmesine neden olmasıyla bilinen salmonella, listeria, kampilobakter ve E. coli gibi zararlı bakterilerin taşıyıcısı olduğu için çiğ veya az pişmiş et tüketilmemesi konusunda sürekli uyarılarda bulunuyor. (İLKHA)