ASGARİ ÜCRETTE AİLENİN GEÇİMİ ESAS ALINMALI

Türkiye’de gün geçtikçe daha da ağırlaşan ekonomik koşullar, dar gelirlileri ciddi anlamda zorlamaya başladı. Asgari ücretle rızıklarını kazanıp evlerini geçindirmeye çalışanlar, ek işlerle hayatlarını idame etmeye çalışıyor. Asgari ücrette ailenin geçiminin esas alınması için hükümete çağrıda bulunan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, “Bizim Hükümete ve ilgililere çağrımız şudur; meclisteki bütün partiler bir araya gelerek şunu sağlayabilirler 'asgari ücretin tanımında mutlaka bir değişiklik yapılmalıdır ve asgari ücret işçinin bakmakla yükümlü olduğu ailesi de dahil edilmelidir.” dedi.

Ekleme: 17.06.2022 07:30:52 / Güncelleme: 17.06.2022 07:31:02 / manşetler
Destek için 

Mehmet Güllü Bozdaş-DOĞRUHABER

Erzincan'da temaslarını sürdüren HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, askeri ücretin tanımında mutlaka değişiklik yapılması gerektiğini belirtti.

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, esnaf ziyaretinin ardından Mazlum Konağı'nda STK ve kanaat önderleriyle akşam yemeğinde bir araya geldi.

Burada basın açıklamasını yapan Yapıcıoğlu, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Memleketin her bir köşesini gezerek vatandaşların sorunlarını birinci ağızdan dinlemek istediklerini söyleyen Yapıcıoğlu, "Vatandaşın gündeminde birinci sırada ekonomik sıkıntılar var. Ekonomik sıkıntılar üst başlığı altında bazen işsizlik, bazen enflasyon, bazen de kiralar öne çıkıyor ama neticede bunların hepsini ekonomi üst başlığı altında toplamak mümkündür. Özellikle küçük esnaf sıkıntılar yaşıyor." dedi.

“SABİT GELİRLİLERİN ALIM GÜCÜ YÜKSELTİLMELİ”

Asgari ücretin tanımının değiştirilmesi ve artırılması gerektiğini belirten Yapıcıoğlu, "Eğer fiyatlar durdurulamıyorsa vatandaşın, başta sabit gelirliler olmak üzere alım gücünün yükselebilmesi için mutlaka gelir seviyesinin yükseltilmesi gerekiyor. Haziran ayını ortaladık, temmuz ayında emekli maaşlarına bir zam gelecek. Yeni maaşlar hesaplanırken mutlaka bu alım gücünün ciddi oranda düşmüş olması hesaba katılmalıdır. Birde asgari ücret ile ilgili tartışma vardı malumunuz. Asgari ücret yılda bir kurul toplanıyor ve yeni ücreti belirliyor. Asgari ücret her tespit edildiğinde sıklıkla dile getirdiğimiz ara dönemlerde dahil, hep bir hususun altını çiziyoruz, asgari ücret sadece işçinin asgari ihtiyaçlarına yetecek ücret olarak tarif edildiği için maalesef tarifin içerisinde ailesi bulunmadığı için bugün asgari ücret açlık sınırının altında bile altında. Bizim Hükümete ve ilgililere çağrımız şudur; meclisteki bütün partiler bir araya gelerek şunu sağlayabilirler 'asgari ücretin tanımında mutlaka bir değişiklik yapılmalıdır ve asgari ücret işçinin bakmakla yükümlü olduğu ailesi de dahil edilmelidir. Ve yıl sonu beklenmeden, alım gücü iyice gerilemiş olan vatandaşın feryadı duyulmalı ve yeniden düzenlenmeli, insani bir hayat sürdürecek bir seviyeye çıkartılmalıdır." ifadelerini kullandı.

"81 VİLAYETİMİZİN TAMAMINDA SEÇİME HAZIRIZ"

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Yapıcıoğlu, HÜDA PAR olarak seçime hazır olduklarını söyledi. "Şu anda seçimler zamanında yapılacak gibi görülüyor, vatandaş da önüne sandığın gelmesini bekliyor." diyen Yapıcıoğlu, "Biz HÜDA PAR olarak sadece Erzincan'da değil 81 vilayetimizin tamamında seçime hazırız. Biz seçim odaklı çalışan bir parti değiliz, seçimler yakın olduğu zamanlarda sahaya inip daha sonra kabuğuna çekilen bir siyasi kadro değiliz. Sürekli vatandaşın içerisindeyiz, milletin arasında dolaşıyoruz vatandaşın sorunlarını dinleyip kendi çözüm önerilerimizi onlara aktarmaya çalışıyoruz. Biz hazırız, önümüzdeki pazar seçim olsa HÜDA PAR şimdiden hazırdır." ifadelerini kullandı.  

"İNSANIMIZIN ÖNEMLİ SIKINTILARINDAN BİRİ DE İŞSİZLİKTİR"

Eğitim planlamasından dolayı üniversite mezunlarının kendi branşlarında iş bulamadığını söyleyen Yapıcıoğlu, "Maalesef memleketimizin, insanımızın önemli sıkıntılarından bir tanesi işsizlik, özellikle üniversite mezunu işsizlerimizin sayısında son dönemde ciddi artışlar var. Bunun sebeplerden bir tanesi eğitimimizin çok planlı olmaması hangi alanda ne kadar elemana ihtiyaç varsa ona göre bölümler açılmalıdır. Bazı branşlarda ihtiyacın çok çok üzerinde öğrenci mezun ediliyor ve bunlar da kendi branşlarında iş bulamıyorlar. Kendi eğitim aldıkları alanla ilgili istihdam olmayınca da vasıfsız işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar ya da o işleri beğenmedikleri, çalışmak istemedikleri için işsiz kalıyorlar. Bunun önüne geçmek için her şeyden önce eğitimin planlanması lazım." şeklinde konuştu.

"KAPİTALİST SİSTEMDE İNSANLAR RİSK ALMADAN PARA KAZANMANIN YOLUNU TERCİH EDİYORLAR"

Üretim ile istihdam alanları oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Yapıcıoğlu, "Yatırıma yetecek bir kaynak ayrılması lazım ki maalesef ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik dar boğaz buna çok imkân vermiyor. Belki borcun yüksekliğinden dolayı faize çok ciddi paralar ayrılıyor ama yatırıma yeterince kaynak aktarılamadığı için yeni iş imkânları oluşturulamıyor. Bu aslında kapitalist sistemin özü ile alakalı bir şey. Kapitalist sistemin olduğu yerde insanlar risk almadan para kazanmanın yolunu tercih ediyorlar. Ülkemizde de şu geçtiğimiz günlerde bankaların ilk çeyrek yani ilk 3 aylık dönem kârları açıklandı, önceki yılın ilk 3 ayına göre çok ciddi artışlar var. Bazı kamu bankaları bile yüzde 600'lere varan kar artışları yaptılar. Bu bir şeyi gösteriyor, kriz dönemlerinde bile paradan para kazananlar yani faizden para kazananlar kendi kazançlarını katlayabiliyorlar. Bu kadar risksiz ve bir şey üretmeden para kazanmak bu kadar cazip hale gelirse insanlar yatırım yapmazlar, yatırım yapmayınca da yeni iş imkânları oluşmuyor. İnşallah eğer yönetim bizde olursa biz paraların, paradan para kazanmak yerine üretim ve yeni istihdam alanları oluşturmak sureti ile yatırıma dönüşmesi konusunda gerekli tedbirleri alıp gençlerimizin daha büyük oranda istihdamına imkân sağlamayı hedefliyoruz." dedi.

"İLKELERİMİZE UYGUN BİR İTTİFAK OLURSA YER ALABİLİRİZ"

Parti olarak hiçbir işlerini istişaresiz yapmadıklarını vurgulayan Yapıcıoğlu, "Şu andaki mevcut sistem dolayısıyla hem Cumhurbaşkanlığı seçimi hem de parlamento seçimi aynı gün yapılacak. Eğer zamanında yapılırsa ki şu an ki görüntü odur, seçimlere daha bir yıl var. Biz bu konuda henüz aday belirleme, aday çıkarıp çıkarmama konusunda kurumsal olarak bir karar almış değiliz. Aday çıkarabiliriz ama mevcut adaylardan birisini destekleme gibi bir karar çıkarsa partinin yetkili organlarından onu da uygularız. Bizde bir ittifak içerisinde yer alabiliriz ama bizim ilkelerimize uygun bir ittifak olursa yer alabiliriz. Ne pahasına olursa olsun her şart altında mutlaka biz bir ittifak içerisinde yer alacağız gibi bir duruşumuz, düşüncemiz yoktur." şeklinde konuştu.