Aman dikkat! Retweetler ve yorumlar suç sayılabilir

Avukat Tuğçe Barışhan, sosyal medya düzenlemesi konusunda vatandaşların sorumlu olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Ekleme: 16.06.2022 18:09:18 / Güncelleme: 16.06.2022 18:09:18 / Güncel
Destek için 

Dezenformasyonla mücadeleyi hedefleyen ve internet haber sitelerinin denetime tabi tutulmasının yolunu açan 'Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun', Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek yasalaşmıştı.

Haberi yayma konusundaki denetime tâbi olmak için basın çalışanı ya da haber kurumu olmak gerekmediğini söyleyen Avukat Tuğçe Barışhan, sosyal medya düzenlemesi konusunda vatandaşların da sorumlu olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Sosyal medya kullanıcılarının yanıltıcı olarak nitelendirilen bir haberi paylaşma ve yorum yapma hakkında yaşanacak olaylara dair de dikkat çeken açıklamalarda bulunan Barışhan şunları ifade etti:

"Bir haberi alenen yayma dediğiniz zaman retweetlemeniz ya da bunun altına bir yorum yapmış olmanızın bir fark yaratacağını düşünmüyorum.

Sonuç itibariyle yayma fiilini gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Kanundaki tanımıyla yayma fiili gerçekleştirildiği anda tanım suç da gerçekleşmiş olacak. Bu nedenle ihbar halinde Cumhuriyet Başsavcılığı'nın değerlendirmesine tabi tutulacaktır diye düşünüyorum."

KARAR

 

İlgili Haberler