Yıllar sonra ortaya çıktı: Guantanamo’dan savunma bakanlığına…!

İşgalci ABD’nin yıllarca alıkoyduğu Afganistanlı Fazıl Muhammed Mazlum’un Guantanamo’dan İslam Emriliği’nin savunma bakan yardımcılığına uzanan hikayesi okuyanları duygulandırdı.

Ekleme: 15.06.2022 22:26:34 / Güncelleme: 15.06.2022 22:32:04 / Dünya
Destek için 

Haber Merkezi

Afganistan’ı işgal eden ABD ordusu ilk olarak yüzlerce yetenekli genci işkencelere tabi tutmak için Guantanamo’ya hapsetti. Türlü eziyetlere maruz kalan esirlerin bazıları işkenceler sonucu vefat ederken bazıları ise esir takasında özgürlüğüne kavuştu. 20 yıl sonra ortaya çıkan fotoğrafların ortaya çıkardığı hikaye okuyanlara duygulu anlar yaşattı.

KOLİ BANTLARIYLA KIPIRDAYAMAZ HÂLE GETİRİLDİ

ABD’nin Guantanamo zulmünün yeni fotoğrafları ortaya çıktı. Pentagon tarafından çekilen ve New York Times gazetesi aracılığıyla ‘kontrollü şekilde’ servis edilen fotoğraflar bile işkencenin boyutunu gözler önüne seriyor. Askeri kargo uçağına bindirilen 20 tutsak, hem psikolojik hem fiziksel işkenceye tabi tutuldu. Tüm duyu organları siyah bantlı gözlükler, kulaklıklar ve maskelerle karartılan mahkûmlardan en ufak harekette bulunanlar, koli bantlarıyla kıpırdayamaz hâle getirildi.

ADANA AYRINTISI DİKKAT ÇEKTİ!

Uçağa bindirilmeden önce başlayan işkence, yolculuk esnasında ve daha sonra Guantanamo Cezaevi’nde bir an dahi kesintiye uğramadan devam etti. Her türlü işkenceye tabi tutulan, aylarca aç bırakılan esirler o kadar zayıf ve kötü durumdaydı ki, ayaklarındaki zincir nedeniyle yürümekte zorlanan tutukluları taşımak askerler için hiç de güç olmadı. Guantanamo’ya gönderilen ilk 20 kişi, Adana’daki İncirlik Üssü üzerinden nakledildi. Görüntüler, dönemin savunma bakanı başta olmak üzere üst düzey komutanlara sunulmak üzere askerler tarafından kayda alındı.

MÜZAKERE HEYETİNDE YER ALDI

Sol bacağı protez olan Afganistanlı Fazıl Muhammed Mazlum Ahund’un hikayesi ise diğer tutsaklardan biraz farklı. Taliban’ın Afganistan’ı yönettiği ilk dönemde Genel Kurmay Başkanlığı görevinde bulunan Mazlum Ahund, yıllarca süren işkencelere maruz kaldı. Fotoğrafta itile kakıla otobüse bindirildiği görülen Mazlum Ahund, 2014 yılında yapılan esir takası sonucu özgürlüğüne kavuştu. Daha sonra İşgalci ABD ile yürütülen müzakerelere katılan Mazlum Ahund, bugün Afganistan’daki İslam Emirliği yönetiminde Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyor.