Biden Suudi Arabistan’a gidecek!

Beyaz Saray ve Arabistan yetkililer, ABD Başkanı Joe Biden'ın Kral Selman'ın daveti üzerine 15 ve 16 Temmuz'da Suudi Arabistan'ı ziyaret edeceğini doğruladı.

Ekleme: 15.06.2022 17:32:14 / Güncelleme: 15.06.2022 17:32:14 / Dünya
Destek için 

Riyad Makaev/Dış Haberler

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden ile Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Salman arasında Temmuz ayında yapılacak görüşmenin konularından biri Yemen'deki durumun olacağını açıkça belirtti.

Amerikan yönetiminin bir temsilcisinin belirttiği gibi, Yemen ihtilafının çözümü, bu süreçte veliaht prensin kilit rolünü gören Washington'un önceliklerinden biri. Görüşmede, Biden'ın dünya liderleriyle yaptığı görüşmelerde düzenli olarak gündeme getirdiği insan haklarına saygı konusu da olacak.

Daha önce Amerikan basını, Joe Biden'ın ABD'de iktidara gelmesiyle birlikte Washington-Riyad ilişkilerinde eşi benzeri görülmemiş gerginliğe dikkat çekmişti. Başkanlık seçim kampanya hedefleri arasında, Arabistan’ı uluslararası sahnede tecrit etmek ve gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi konusunda Veliaht Prens Muhammed'i adalete teslim etmek yer almıştı.

Bununla birlikte, Rusya ile yoğunlaşan bir çatışma ve küresel petrol piyasasındaki bir kriz karşısında Biden, Washington’un ihtiyaç duyduğu petrol üretimine ilişkin kararları alması için Arabistan'a baskı yapmaya çalışıyor.

Bundan önce, Arap Birliği Genel Sekreteri, Rus karşıtı bir pozisyon almaları için Batı'nın Arap ülkeleri üzerindeki güçlü baskısını duyurmuştu.

Biden, kral ve Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile görüştükten sonra altı KİK (Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi) ülkesinin yanı sıra Mısır, Irak ve Ürdün'ün bir zirvesine katılacak.