Uzman Psikolog Sun: Aileler sadece düşük notları görmemelidir

Karne notları düşük gelen öğrenci ailelerinin çocuklarına nasıl yaklaşması gerektiğine değinen Uzman Psikolog Sadık Sun, her çocuğun fıtratının ve yeteneğinin farklı olduğunun bilinmesi gerektiğini belirtti.

Ekleme: 15.06.2022 15:55:10 / Güncelleme: 15.06.2022 15:55:10 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Uzman Psikolog Sadık Sun, düşük not getirmesinden ötürü çocuğu cezalandırma tutumuna girilmesinin yanlış olduğunu ifade etti.

Düşük not getiren öğrencinin eleştirilmemesi ve başkasıyla kıyaslanmaması gerektiğine dikkat çeken Sun, kıyaslama yapıldığında çocukta özgüven eksikliğinin oluştuğunun altını çizdi.

Korku ve kaygı halinde öğrenilen bilgilerin çok hızlı bir şekilde çocuğunun zihninde uçup gittiğini söyleyen Sun, şefkatle ve sevgiyle öğrenilen bilgilerin daha kalıcı olduğunu söyledi.

Ailenin çocuğa karşı bakış açısının nasıl olması gerektiğine değinen Sun, konu ile ilgili İLKHA'ya konuştu.

Karne psikolojisinin çocuklarda değişik hallerde kendini gösterebildiğini söyleyen Uzman Psikolog Sadık Sun, “Karnesi iyi olan ve karnesi kötü olan çocuklar arasında fark var. Çocuğa verilen karne, sadece çocuğa verilmiş değildir; aileye, çevreye ve topluma verilmiştir. Bu açıdan karnesi düşük olan çocuğu eleştirilmemesi ve başkasıyla kıyas edilmemesi gerekiyor. Çünkü her çocuğun fıtratı ve yeteneği farklıdır. Çocuktaki olumsuz notlardan ziyade olumlu olacak noktalar arasında ailelerin daha çok odaklanması gerekiyor. Olumsuz kısımlara fazla odaklanmadan olumlu kısmı nasıl geliştirebiliriz? Daha fazla destekleyici bir tutum içerisine nasıl sokabiliriz? gibi ailelerin düşünmesi gerekiyor. Olumlu olan dersi yok sayıp sadece olumsuz olanı görürse, çocukta kendini değersiz hissetmeye başlar.” şeklinde konuştu.  

“Ailelerinin yanlış yaptığı tutumlardan birisi de çocuğunun notunun kötü olmasından ötürü çocuğu cezalandırmak tutumuna girmesidir”

Uzman Psikolog Sadık Sun

Gelecekteki hayatta başarılı olmaktan ziyade daha çok başarısız olmaktan korkmaya başlayacağını dile getiren Sun, “Yanlış yaparsam eleştirilebilirim ve insanlar beni rencide edebilir diye korku ve kaygısından kaynaklı çocukta girişimciliğinin önüne bir engel teşkil edilebilir. Bu açıdan aileler çok dikkatli olmaları gerekiyor. Bu noktada hassas bir şekilde çocukları çok fazla örselemeden şefkatle ve iyi niyetle çocuğa yaklaşarak, yaşadığı sıkıntıyı nasıl çözebiliriz? Üstesinden nasıl gelebiliriz? Kötü notları nasıl aşabiliriz?  Çocuktur demeyip onunla istişare ederek üstesinden gelebilecek bir kısma sokmaları gerekiyor.” ifadelerini kullandı.  

Sun, “Ailelerinin yanlış yaptığı tutumlardan birisi de çocuğunun getirmiş olduğu notu kötü olmasından ötürü çocuğu cezalandırmak tutumuna girmesidir. Öğrencinin yapmış olduğu davranışından gerekli dersleri çıkarmasından ziyade şiddeti uygulayan kişiyi nasıl cezalandırabilirim? Düşüncesi daha çok düşündürteceği için etkili bir yöntem olmuyor. Kişi hatalardan ders çıkartmak yerine kendisini bu hale sokan anne veya babasından bir şekilde intikam alma girişim içerisine girebiliyor. Yani dersleri iyi olacağı varsa daha da kötüye gitme ihtimali her zaman için daha yüksektir. Korku ve kaygıyla çocuğu bir şekilde desteklediniz. Korku ve kaygıdan dolayı derslerine çalıştı. Korku ve kaygıdan öğrenilen bilgiler çok hızlı bir şekilde tekrardan çocuğunun zihninde uçup gidiyor. Şefkatle ve sevgiyle öğrenilen bilgiler ise daha kalıcıdır, hayatı boyunca unutulmuyor.” dedi. (İLKHA)  





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar