Esnek, robotik, giyilebilir cihazlar geliyor

Bilim insanları, kişiselleştirilmiş sağlık hizmetlerinde, akıllı evlerde ve oyunlarda kullanılabilecek yüksek algılama özelliğine sahip esnek, pnömatik, giyilebilir cihazlar üreten tasarım ve üretim aracı geliştirdi.

Ekleme: 14.06.2022 16:17:11 / Güncelleme: 14.06.2022 16:17:11 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

Bilim insanları, kişiselleştirilmiş sağlık hizmetlerinde, akıllı evlerde ve oyunlarda kullanılabilecek yüksek algılama özelliğine sahip esnek, pnömatik, giyilebilir cihazlar üreten tasarım ve üretim aracı geliştirdi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı’ndan (CSAIL) bilim insanlarının geliştirdiği cihazın adı ‘PneuAct’. Bu cihaz ile üretilen giysilerin hareketi için basınçlı hava kullanılıyor ve algılama yetenekleri sayesinde robotik ve rehabilitasyon teknolojileri gibi çeşitli uygulamalarda kolayca şekil değiştirebiliyorlar.

MAKİNA ÖRGÜSÜ

PneuAct, büyükannenizin örgüsünden farklı olmayan bir makina örgüsü işlemi kullanıyor fakat önemli bir nüansla: Bu cihaz insandan bağımsız olarak çalışıyor. Tasarımcı, sadece cihazın nasıl hareket edeceğini programlamak için yazılımdaki dikiş ve sensör tasarım modellerini basitçe belirliyor ve örgüyü yazdırmadan önce bu girdilerinin sonuçlarını simüle de edebiliyor. Ardından ucuz ve kullanıma hazır tekstil parçası, kauçuk bir silikon tüpe sabitlenebilen örgü makinası tarafından işleniyor.

Araştırma ekibi, insan elleriyle dokunulduğunda bunu algılayan ve bu dokunuşa tepki veren bir çeşit robot yapmak için bu cihazı kullanıyor. Kas hareketini desteklemek amacıyla bir insan tarafından giyilebilir özellikte tasarlanan bu teknolojinin, yaralanma, sınırlı hareket kabiliyeti veya parmaklarda oluşmuş başka travmaların tedavisi için çok fazla potansiyel barındırdığı belirtiliyor.

Araştırma ekibinden Yiyue Luo, “Günümüzün tekstil endüstrisinde çok yaygın bir üretim yöntemi olan dijital makina örgüsü, artık bir tasarımın tek seferde ‘basılmasını’ mümkün kılıyor. Bu da onu çok daha ölçeklenebilir ve ulaşılabilir kılıyor. Yakında bu cihazdan ilhamla üretilen diğer cihazların ürettiği robotik giysileri her yerde göreceğiz” diyor.

Kaynak: AA