Mamut, çevreye daha az zarar verecek

Hidrojen yakıtlı hibrit motora sahip dünyanın en büyük sıfır emisyonlu aracı kullanıma hazır. ‘Mamut’ adı verilen kamyonların maden sahalarında görev yaparak, çevreye daha az zarar vermesi hedefleniyor.

Ekleme: 14.06.2022 16:15:42 / Güncelleme: 14.06.2022 16:15:42 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

Yıllarca süren araştırma ve geliştirme çalışmalarının sonucunda dünyanın en büyük sıfır emisyonlu aracı ‘Mamut’, kullanıma hazır. Seattle merkezli First Mode şirketi tarafından tasarlanıp üretilen, hidrojen yakıtlı hibrit motora sahip dünyanın en büyük sıfır emisyonlu aracı, Güney Afrika’da bir platin madeninde kamuoyuna tanıtıldı.

HİDROJEN YAKITLI

Geliştirilen kamyon, yakıtını güneş enerjisiyle çalışan hidrojen üretim tesisinden alıyor. First Mode liderliğinde Williams Advanced Engineering, Ballard, ENGIE ve NPROXX ile ortaklaşa geliştirilen 2 megavatlık hibrit motor, 800 kilowatt’a kadar güç ve 1.2 megavat saatlik enerji sağlayan bir hidrojen yakıt hücresi sisteminden güç sağlıyor. Şirket CEO’su Chris Voorhees, sıfır emisyonlu endüstriyel gücün küresel iklim krizinin engellenmesinde kilit bir rol oynayacağını öngördüklerini söylüyor.

First Mode tarafından aktarılan istatistiklere göre, madencilik sektörü, küresel karbondioksit emisyonlarının yaklaşık yüzde 7’sini oluşturuyor ve dizel nakliye kamyonları maden sahalarındaki toplam enerji kullanımının yüzde 50’sini kapsıyor.

İLK GÜN 150 TON TAŞIDI

Mamut adı verilen kamyon, platin madenindeki ilk iş gününde, yüzde 7’lik bir eğimde 150 ton cevheri sorunsuz taşıdı ve ardından yükünü başarıyla boşalttı. Projenin nihai hedefi, Mamut kamyonlar ile maden sahalarında kullanılan ağır hizmet dizel kamyonların değişimini sağlamak ve bu sayede karbon emisyonlarını azaltarak çevreye daha az zarar vermek.

Kaynak: İTO