İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü

​Abdullahiyan ile Guterres görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu’unda alınan İran karşıtı kararın yanı sıra Viyana müzakereleri, bölgesel ve küresel meseleler ele alındı.

Ekleme: 12.06.2022 14:35:12 / Güncelleme: 12.06.2022 14:43:46 / Güncel
Destek için 

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmede Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu’unda alınan İran karşıtı kararın yanı sıra Viyana müzakereleri, bölgesel ve küresel meseleler ele alındı.

Emir Abdullahiyan görüşmede, ABD ve üç Avrupa ülkesinin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu'na karar tasarısı sunmasını “aceleci ve siyasi bir eylem” olarak nitelendirdi.

Yemen'de ateşkesin devam etmesini desteklediklerini belirten Emir Abdullahiyan, insani ablukanın tamamen kaldırılması gerektiğini vurguladı ve bunu Yemenli gruplar arasında daha fazla müzakere başlatmak için iyi bir platform olarak değerlendirdi.

Emir Abdullahiyan, dün Suriyeli mevkidaşı Mikdad ile yaptığı görüşmeye de atıfta bulunarak, Siyonist Rejim’in Suriye topraklarına yönelik saldırganlığının devam etmesini ve Şam sivil havaalanına yönelik askeri saldırıyı BM Antlaşması ilkelerinin ağır bir ihlali olarak nitelendirdi.

Görüşmede Viyana görüşmelerinin sürdürülmesinin önemini vurgulayan Guterres ayrıca Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran hakkındaki son kararın sadece tavsiye nitelikli bir karar olduğunu söyledi.

Guterres, İran’ın Yemen'deki krizle ilgili ateşkesin devamını destekleme çabalarını ve yapıcı tutumlarını da takdir etti.

Guterres, Astana görüşmelerinin Suriye krizine çözüm bulmanın yanında Suriye ile Türkiye'nin muhtemel endişelerine de hitap etmeyi de mümkün kılacağına dikkat çekti. (İLKHA)