Tip 1 diyabet hastalığı; insüline bağımlı bir diyabet türü. Pankreastan salgılanan insülin hormonunun eksikliğine veya yokluğuna bağlı gelişen tip 1 diyabet; her yaşta ortaya çıkabilmekle beraber sıklıkla 30 yaş altındaki kişilerde çokça rastlanıyor.
Tip 1 diyabet hastaları, her gün defalarca parmağını delerek kan şekerini ölçmek ve çıkan kan şekerine göre uygun dozda vücuduna insulin enjekte etmek durumunda kalıyor.
Günümüzde kandaki glukoz seviyesi ölçümü ve insülin iğnesi; insan eliyle değil, yapay zekâ ve teknoloji desteği ile çözümlenebiliyor. Bunun için artık sensörler ve insülin pompaları var. Bu sayede gün içinde parmakları defalarca delerek kan almak, kandaki glukozu ölçmek ve ona göre insülin yapmak zorunda kalınmıyor. Sensör ve pompalar, tip 1 diyabet hastasına ve ailesine büyük konfor sağlıyor. Fakat şeker ölçüm cihazı, çubukları ve iğne ucunun bir kısmını karşılayan devlet, sensör ve pompa konusunda yetersiz kalıyor.
Avrupa'nın birçok ülkesinde tip 1 diyabet hastası çocuklar için ücretsiz olarak sağlanan sensörlü kan ölçüm cihazı, Türkiye'deki tip 1 diyabet hastası çocuklar için sağlanmıyor. Bu sebeple tip 1 diyabet hastası çocuklar teknolojinin getirdiği bu konfordan yararlanamıyor.
Sivas Valisi olduğu dönemde "Elinize değil, yüreğinize dokunuyoruz" kampanyası ile 4-18 yaşındaki 157 tip 1 diyabet hastası çocuğa ücretsiz olarak sensörlü glikoz ölçüm cihazı dağıtan Vali Salih Ayhan, Urfa'daki tip 1 diyabet hastası çocuklara da duyarsız kalmadı. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı müdürlüklerine verilen talimatla 0-14 yaş aralığındaki tip 1 diyabet hastası çocuklar, kayıt altına alınmaya başlandı. Tespit edilen çocuklara sensörlü glikoz ölçüm cihazı dağıtılması planlanıyor.
Tip 1 diyabet hastası çocukların ailelerinin bağlı oldukları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına çocuklarının raporları ile başvurusu yapması gerekiyor.
Tip 1 diyabet hastası çocuklar, uygulamanın Türkiye'de bulunan 0-18 yaş arasındaki tüm tip 1 diyabet hastası çocukları kapmasını istiyor. (İLKHA)