İran ve Venezuela 20 yıllık stratejik işbirliği anlaşması imzaladı

​İran ve Venezuela, siyasi, kültürel, petrol, petrokimya ve turizm sektörleriyle ilgili stratejik işbirliği anlaşması imzaladı.

Ekleme: 11.06.2022 13:05:09 / Güncelleme: 11.06.2022 13:08:15 / Dünya
Destek için 

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, Tahran temasları kapsamında İran Cumurbaşkanı İbrahim Reisi'yle Sadabad Sarayı’nda bir araya geldi.

Reisi ve Maduro baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerin ardından Reisi ve Maduro, 20 Yıllık İran-Venezuela İş Birliği Anlaşması'na imza attı.

Anlaşma siyasi, kültürel, petrol, petrokimya ve turizm sektörlerinde işbirliğini öngörüyor.

Maduro ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Reisi, "Beyaz Saray Sözcüsünün İran'a karşı maksimum baskı politikasının yenilgiye uğradığını açıklaması, İran halkının örnek direnişini göstermekle birlikte ABD'nin hezimete uğradığını gözler önüne sermektedir." dedi.

İran-Venezuela ilişkilerinin stratejik boyutta olduğuna dikkati çeken Reisi, "İki ülke arasında imzalanan 20 yıllık işbirliği anlaşması da bu kararlılığın kanıtıdır." değerlendirmesinde bulundu.

İran'ın dış politikasında daima bağımsız ülkelerle ilişkilere önem verdiğini belirten Reisi, Venezuela'nın emperyalizme karşı direndiğini ve örnek bir direniş sergilediğini ifade etti.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Savunma, petrol ve petrokimya başta olmak üzere tüm alanlarda İran ile yakın işbirliği içerisindeyiz ve 18 Temmuz'dan itibaren Tahran-Karakas arasında doğrudan uçak seferlerinin düzenlenmesini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)