Diyanet-Sen Şanlıurfa Şubesi din görevlilerine yönelik sözlü saldırıyı kınadı

​Diyanet-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Hadi Gündüz, müftülük personeline yönelik düzenlenen seminere katılan bayan avukatın "Erken yaşta ve zorla evlilikler" ile ilgili din görevlilerini suçlamasına tepki gösterdi.

Ekleme: 10.06.2022 18:05:13 / Güncelleme: 10.06.2022 18:29:21 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Aile ve Sosyal Hizmetler Şanlıurfa İl Müdürlüğü tarafından 8 Haziran 2022 tarihinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda,  il müftülüğü çalışanlarına "Erken yaşta ve zorla evlilikler" konusunda seminer verildi.

Şanlıurfa Barosu adına seminere katılan Avukat Cemile Didem Karaboğa, erken yaşta ve zorla evlilikler ile ilgili yaptığı sunumda, müftülükte çalışan bir personel, Avukat Karaboğa'nın sunumunu masanın arkasından yapmasını istedi.

Kendisine yönelik yapılan davranışı "Eteğinin boyunun kısa olmasından" kaynaklandığını ileri süren Karaboğa, seminere katılan din görevlilerine "Sokağa da çıkmayın. Bu erken yaşta evliliği siz teşvik ediyorsunuz" diyerek suçlamada bulunduğu iddia edildi.

Semineri yarıda kesen Karaboğa, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün baro adına gittiğim bir eğitimde, katılımcılardan birisi eteğimin boyu nedeniyle 'Masanın arkasından anlatın, biz din görevlisiyiz." dedi.

Söz konusu imamlar ve din görevlileri olunca mal bulmuş mağribi olayla ilgili basın açıklaması yapan Şanlıurfa Barosu şu ifadeleri kullandı.

"Bu zihniyete karşı meslektaşımızın yanında olduğumuzu kamuoyuna bildiriyoruz"

"8 Haziran 2022 tarihinde çocuk yaşta erken ve zorla evliliklerle mücadele eğitimleri kapsamında talep üzerine baromuzun görevlendirdiği Av. Cemile Didem Karaboğa, İl Müftülüğü personellerine verdiği eğitim esnasında katılımcılardan biri tarafından etek boyuna ve anlattıklarından dolayı sözlü saldırıya uğramıştır. Bunun üzerine meslektaşımız sunumunu tamamlayamamış ve bitirmek zorunda kalmıştır. İnsanların yaşam tarzına ve kıyafetine açıkça müdahale anlamı taşıyan bu saldırıyı kınıyor, bu zihniyete karşı meslektaşımızın yanında olduğumuzu kamuoyuna bildiriyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bayan avukata hakaret edilmedi"

Diyanet-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Hadi Gündüz, söz konusu seminerde avukat bayana uygunsuz kıyafetinden dolayı hakaret edilmediğini ve nazik bir şekilde masanın arkasından semineri anlatmasının rica edildiğini belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin görevleri arasında;  İslâm dininin inançlarını insanlara anlatmak, toplumu dini ve ahlaki yozlaşmalara karşı uyarmak,  ibadet ve ahlâk esasları ile ilgili çalışmalar yapmak, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek var.

Gündüz, adı geçen avukatın "Sokağa da çıkmayın, erken yaşta evliliği siz teşvik ediyorsunuz" diyerek din görevlilerini suçladığını savundu.

"Din görevlilerimiz nazik ve kibarca avukat bayana sunumunu kürsüden yapmasının daha uygun olacağını söylemiştir"

Gündüz tarafından konuyla ilgili yapılan basın açıklamasında, "8 Haziran 2022 tarihinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda 'Erken yaşta ve zorla evlilikler' konusunda il müftülüğü çalışanlarının bilgilendirilmesi konusunda 2 bayan eğitimci tarafından program düzenlenmiştir. İlk bayan sunumunu bitirdikten sonra Avukat Cemile Didem Karaboğa sunumunu yaparken din görevlilerimiz tarafından nazik ve kibarca avukat bayana sunumunu kürsüden yapmasının daha uygun olacağı ifade edilmiştir." ifadelerini kullandı.

"Olayları çarpıtan zihniyeti ve görevlilerimizi medya üzerinden linç etme yaklaşımında bulunan zihniyeti kınıyoruz"

Adı geçen avukata herhangi bir hakaretin söz konusu olduğunu savunan Gündüz, "Din gönüllüsü hocalarımız, birilerinin başörtüsüne 'çağdışı', 'yobaz' ve benzeri ifadeler kullananlar, hakaret edenler gibi kesinlikle avukat hanımın giydiği kıyafete hakarette bulunmamıştır. Ancak, avukat bayan bunu sanki saldırıymış, cinsel ötekileştirmekmiş gibi algılayarak, tüm din gönüllüsü hocalarımıza hakaret edercesine o zaman 'Sokağa da çıkmayın' ayrıca 'Bu erken yaşta evliliği siz teşvik ediyorsunuz' deyip suçlamalarda bulunmuştur. Konu sosyal medyada, avukat hanımın kendi hesabında ve Baronun kamuoyu açıklamasında sanki din görevlisi hocalarımız, sözlü saldırıda bulunmuş ve yaşam tarzına müdahale etmiş gibi lanse edildi ve edilmeye çalışılıyor. Olayları çarpıtan zihniyeti ve görevlilerimizi medya üzerinden linç etme yaklaşımında bulunan zihniyeti kınıyoruz." dedi. (İLKHA)