“Manda diyarı İron Sazlığı ve Budaklı Kaplıcası” belgeselinin galası yapıldı

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Doktor Öğretim Görevlisi Cihan Önen ve Vehbi Güngör tarafından çekilen “Manda diyarı İron Sazlığı ve Budaklı Kaplıcası” belgeselinin galası yapıldı.

Ekleme: 10.06.2022 17:35:12 / Güncelleme: 10.06.2022 17:35:12 / Güncel / Bitlis Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Bitlis Eren Üniversitesi Merkezi Konferansa Salonu’nda yapılan belgeselin galasına yoğun katılım sağlandı.

Galanın açılış konuşmasını yapan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, belgeselin Bitlis için önemli olduğunu söyledi.

Güroymak ilçesinin manda yetiştiriciliği bakımında Türkiye’de 5’inci sırada yer aldığını, bunun da ile ekonomik olarak katkı sunduğunun altını çizen Elmastaş, “Manda yetiştiriciliği alanında Türkiye’de 5’inci sırada Bitlis’in Güroymak ilçemiz bulunmaktadır. Ekonomik anlamda çok ciddi bir değeri olan bir faaliyet. Daha çok dikkat çekilen tarafı da mandaların kış mevsiminde termal kaynak olan suların içerisine girerek oluşturdukları manzara ve görseldir.” dedi.

 “Bu belgesel Bitlis için önemli”

Ekonomik değeri olan bu faaliyetlerin tanıtılmasını üniversitenin kendisine bir görev olarak bildiğini vurgulayan Elmastaş, şunları kaydetti:

“Ekonomik tarafından da bakmamız gerektiğini düşündük. Bir yıllık bir süredir Güroymak ilçemizdeki mandacılık ve ironi sazlığıyla ilgili bir çalışma yapıldı. Bu Bitlis için çok önemli. Üniversite olarak her yere dokunmak istiyoruz. Yine arıcılık Bitlis ekonomisi için çok önemli bir alanı. Bitlis balı çok kaliteli ve tanınıyor. Yediğinizde diğer yörelerin balında farklı olduğunu hissediyorsunuz. Fakat bunun pazarlamasını, tanıtımını yapamamışız. Üniversite olarak bunu bir filim veya başka projeyle dikkatleri buraya da çekmek istiyoruz. Bu tür çalışmaların devam edeceğini ümit ediyorum. Üniversitenin görevlerinden birisi de aslında budur. Var olan bazı değerleri, kaynakları, sosyo-ekonomik kalkınmasına katkı sunacak çalışmalar yapmak. Bunu üniversitenin üzerinde görev olarak biliyoruz. Bu belgeselin hazırlanmasında emeği geçen Cihan Hocama ve tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.”

Çektikleri belgeselin içeriği hakkında bilgi veren Doktor Öğretim Görevlisi Cihan Önen, buradaki mandaların besiciliği, ekonomik değeri, farkındalığı, buradaki alanların korunmasının belgeselin içeriğini oluşturduğunu ifade etti.

Program, Prof. Dr. Necmettin Elmastaş’ın, belgeselin yönetmeni Cihan Önen ve Vehbi Güngör’e plaket vermesinin ardından çekilen toplu fotoğrafla sona erdi.

Düzenlenen belgeselin galasına Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, rektör yardımcıları, öğretim görevlileri ve öğrenci ve vatandaşlar katıldı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler