VANESOB Başkanı Berge: Van'a ait değerlerin ekonomiye kazandırılması gerekiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Van'a yapacağı ziyaret öncesi esnafın sorunlarını dile getiren VANESOB Başkanı İsa Berge, Van'a ait değerlerin ekonomiye kazandırılması gerektiğini söyledi.

Ekleme: 10.06.2022 17:15:11 / Güncelleme: 10.06.2022 17:15:11 / Güncel / Van Haberleri
Destek için 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 11 Haziran Cumartesi günü Van'a gerçekleştireceği ziyaret öncesi Van esnafının sorunlarını dile getiren VANESOB Başkanı İsa Berge, bazı taleplerinin yer aldığı açıklamada bulundu.

Başkan Berge, "Şehrimizin tüm potansiyelleri değerlendirilmelidir. İran potansiyeli dikkate alınarak Kapıköy, Gelincik ve Çilli sınır kapıları 7/24 esasına göre hizmet vermelidir. Turizm, tarım ve hayvancılık, yenilenebilir enerji, Van Gölü, yeni imar alanları, ulaşım (çevre yolu, tramvay, demir yolu, gece ve komşu ülkelere uçuş seferleri), stadyum, dijital ve endüstriyel tarım ve hayvancılık ile yer altı ve yer üstü kaynakları başta olmak üzere şehrimizin tüm potansiyelleri değerlendirilerek en önemli sorunlarımız arasında yer alan işsizlik, bir nebze de olsa azaltılmalıdır." diye konuştu.

"Van ismiyle başlayan değerlerimiz korunmalıdır"

Van ismiyle başlayan değerlerin korunmasını isteyen Başkan Berge, "Van Denizi, Van Kalesi, Van kedisi, Van balığı inci kefali, Van kahvaltısı, Vanadokya (travertenler), Van savatlı gümüşü, Van kilimi, Van evleri, Eski Van şehri gibi değerlerimizin ekonomideki yeri yükseltilmelidir." dedi.

"Kayıt dışı esnaf kayıt altına alınmalıdır"

Esnaf ve sanatkârlarının başlıca bazı sorunlarına da değinen Başkan Berge, "Kayıt dışı esnaf kayıt altına alınmalıdır. Esnaf sicil tasdiknamesi ile yapılacak başvurularda, KOSGEB desteğiyle 2 yıl sonra geri ödemeli faizsiz kredi verilmelidir. Kredi ve teşvik sistemi daha da geliştirilmelidir. Van'da Halk Bank Bölge Müdürlüğü kurulmalıdır. Zincir mağazalarla ilgili bir düzenleme yapılmalı, AVM'ler en azından haftada bir gün kapatılmalıdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)