Üreticiler 40 derece sıcağın altında reyhan ekimi yapıyor

Batman’da, yemeklerde tüketilen ve baharat olarak da kullanılan, güçlü bir antioksidan içeren reyhan bitkisinin ekimine başlandı. Yaklaşık 40 derece sıcaklığın altında ekim yapan üreticiler, reyhan bitkisiyle geçimlerini sağladıklarını belirtti.

Ekleme: 09.06.2022 15:25:14 / Güncelleme: 09.06.2022 15:34:53 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

“Mor Reyhan” üretimini yaparak geçimlerini sağlayan Batman’daki üreticiler, haziran ayında ektikleri reyhan bitkisinin yaklaşık bir ay sonra hasadına başladıklarını ifade etti.

 

Kentte yaklaşık 7-8 yıldır reyhan ekimini yaptıklarını belirten reyhan üreticisi Selman Savaş, İLKHA muhabirine, reyhan bitkisinin tek geçim kaynakları olduğunu söyledi.

Reyhan tarlasından yaklaşık 100 ailenin evine ekmek götürdüğünü aktaran Savaş, yedi kardeşiyle birlikte bu işi yaptıklarını anlattı.

Selman Savaş

Reyhan ekmeye başladıklarını, bir ay sonra ise hasat yapmaya başlayacaklarını dile getiren Savaş, bu sene yağışlı havaların uzun sürmesi nedeniyle ekimin biraz geciktiğini kaydetti.

“Reyhanları Türkiye’nin birçok iline ve yurt dışına gönderiyoruz”

Yaklaşık 40 dönüm üzerinde reyhan ekimini yaptıklarını belirten Savaş, “Tarlayı kiralayarak ekiyoruz. Yalnız bu sene karalama fiyatı da yükselmişti. Dönümünü 2 bin liraya yakın ödedik. Reyhan hasadımız başladığı zaman ayrıca 15-20 işçi çalıştırıyoruz. Tarlada reyhan kesimimizi yaptıktan sonra gölgede kurutuyoruz. Kuruttuğumuz reyhanları Batman’a, Türkiye’nin birçok iline ve yurt dışına bile gönderiyoruz. Sosyal medya hesabımız var, onun üzerinden ürünlerimizi satabiliyoruz.” dedi.

Ürettikleri reyhanlarının çok kaliteli olduğunu söyleyen Savaş, reyhan bitkisinin birçok faydasının olduğuna dikkat çekti.

“Reyhanın birçok faydası var”

Herkese reyhan bitkisini tüketmesini tavsiye ettiğini vurgulayan Savaş, şöyle devam etti:

“Reyhan genelde sinüzit, romatizma, iç organların temizliğine çok faydası vardır. Genelde şerbet olarak tüketiliyor ama baharat olarak ya da salata niyetine de tüketiliyor. Geçen sene kuru reyhanın kilosunu 30-35 lira arasında satıyorduk. Bu sene maliyetler yüksek olduğundan dolayı fiyatı halen belli değil ama hasat yapıldığında maliyeler göz önüne alınarak fiyatı belirleyeceğiz. Bir çuval reyhan 7-8 kilo atıyor.”

Tarlayı kiraladıkları için hiçbir destekten yararlanamadıklarına işaret eden Savaş, hükümetten destek talebinde bulundu.

“Tarlayı sürdük ama mazot parasını veremedik”

Hüsnü Yılmaz

Ailece reyhan ekimini yaptıklarını belirten bir diğer reyhan üreticisi Hüsnü Yılmaz ise şunları söyledi:

“Reyhanlarımızı bu ayda ekiyor, 11’inci ayda hasadımızı bitiriyoruz. Ekim yaptıktan sonra sulama yapıyoruz. Bir ay sonra hasada başlayacağız. Hasat başlayınca 10 günde bir kesim yapıyoruz. Devletten talebimiz bize destek vermeleridir. Yükselen fiyatlar nedeniyle gübre ve mazot alamıyoruz. Tarlayı sürdük ama mazot parasını veremedik. Masraflarımız çok yüksek ama mecburen işimizi yapıyoruz. Artık geçim çok zor olmuş. Mesleğimiz çiftçilik başka yapacak işimiz de yok.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler