Kaçak avlanma balık popülasyonunu ciddi anlamda etkilemektedir

Dünyada sadece Van Gölü Havzası'nda yaşayabilen inci kefali balığının üremesi için Van ve Bitlis illerinde gece gündüz nöbet tutuluyor. Bütün önlemlere rağmen ne yazık ki kaçak avcılığın önüne geçilemiyor.

Ekleme: 08.06.2022 12:25:10 / Güncelleme: 08.06.2022 12:25:53 / Ekonomi / Van Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Van Gölü Havzası'nın önemli değerlerinden olan ve Alaska'daki somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek zaman zaman uçarcasına derelere akın eden inci kefali balığının yok olmaması ve gelecek nesillere de aktarılması için jandarma, sahil güvenlik, zabıta, il tarım ve orman müdürlüğü ekipleri ve güvenlik korucuları, inci kefallerinin yumurtalarını bırakmak için göç ettiği çay ve derelerde 7/24 esasına göre nöbet tutuyor.

Her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında avlanması yasak olan inci kefali balıkları bütün önlemlere rağmen avlanmaya devam ediliyor.

İnci kefali balığının göç serüveni ve alınan önlemler hakkında (İLKHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Van Tarım İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir, inci kefalinin Van için bir değer olduğunu ve onu korumak için herkesin elinden gelen çabayı ortaya koyması gerektiğine dikkat çekti.

 

İnci kefali balığının, dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nde yaşamını sürdürdüğünü hatırlatan Demir, Balığın üremek için de tatlı sulara göç ettiğini söyledi.

2-3 yaşlarına gelen inci kefali balığının üreme yetilerini kazandığını belirten Demir, balığın bahar aylarına doğru 15 Nisan tarihi itibari ile mansap alanlarına yanaştığını ifade etti.

"3 ay boyunca 7/24 esasına göre nöbet tutuyoruz"

İnci kefallerinin üreme döneminde, 15 Nisan- 15 Temmuz tarihleri arasında avlanma yasağı uygulandığını hatırlatan Demir, şunları söyledi:

Avlanma yasağı başlamadan önce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri olarak bir ay boyunca hazırlık yapmaktayız. Jandarma, sahil güvenlik, emniyet ve zabıtalarla üst düzeyde toplantılar yaparak komisyon kararları alınıyor. Bu komisyon kararları daha sonra sahada uygulanır. Hazırlığımızı tamamladıktan sonra 15 Nisan tarihi itibari ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, jandarma, sahil güvenlik, emniyet ve deniz polisi sahada göreve başlar. Bakanlığımızdan gelen bütçe doğrultusunda 12 araç kiralayarak av yasağı boyunca kullanılmak üzere ilgili birimlere teslim ediyoruz. Bu araçlarla müdürlüğümüzün koordinasyonunda 7/24 sahada denetim yaparak Van Gölü sınırları içinde bulunan 6 büyük çayda, yaklaşık 50 küçük su kaynağında denetimlerimiz 7/24 devam etmektedir. Bu denetim aynı şekilde inci kefali göçünün olduğu Erçek Gölü'nde de devam etmektedir.

"207 kişiye 680 bin TL idari para cezası kesildi"

Muhammet Demir

Av yasağının başladığı 15 Nisan'dan bugüne yapılan denetimlerde 207 kişiye yaklaşık 680 bin TL idari para cezasının kesildiğini kaydeden Demir, Yaklaşık 200 adet av malzemesine el konulduğunu, ayrıca 50 tonu ölü, yaklaşık 30 tonu da canlı olmak üzere toplam 80 ton inci kefali balığına da ev konulduğunu dile getirdi.

Yakalanan kaçakçılara kanuna uygun olarak cezaların uygulandığını söyleyen Demir, "İnci kefali avcılığı yapanlara uyguladığımız ceza 2 bin 525 TL'dir. 2 yıl içinde suçun tekrarı halinde 2 kat ceza uygulanıyor. Satışında ve naklindeyse 7 bin 429 TL idari para cezası uygulanıyor. Bunun tekrarı halindeyse 2 katı ceza uygulanıyor. Ayrıca yakaladığımız şahısta bulunan bütün istihsal vasıtalara da el konuluyor ancak gemi hariç, eğer geminin sahibi belli ise birincide uyarılır, tekrarı halinde gemiye de el konulur." ifadelerini kullandı.

"İnci kefali balığını avlamayalım, tüketmeyelim ve avlanmasına müsaade etmeyelim"

Demir, "Dünya'da sadece Van Gölü'nde yaşayan ve gölümüze değer katan, turizm ve 15 bin ailenin geçini sağlamasına vesile olan inci kefalimizin üremesine izin verelim. Av yasağında avlamayalım, satmayalım, tüketmeyelim, avlanmasına müsaade etmeyelim. Çevremizdeki insanları bu konuda uyaralım ve bu konuda bilinçli olalım." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler