Emlakçılar: Kira ve konut fiyatları sahte ilanlar yüzünden artmaktadır

Batman Tüm Emlakçılar Birliği Derneği Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, yaptığı açıklamada, kira ve konut fiyatlarındaki orantısız fahiş artışlarının, gerçek olmayan ilanlar yüzünden kaynaklandığını söyledi.

Ekleme: 07.06.2022 14:25:10 / Güncelleme: 07.06.2022 14:25:40 / Ekonomi / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

İnternet üzerinden gayri resmi bir şekilde konut satışı işi yapan yaklaşık 60 binin üzerinde kişinin tespit edildiğini aktaran Değirmenci, İLKHA muhabirine, bu tür sahte ilanların önüne geçmek ve konuttaki artan fahiş fiyatları önlemek için bir kanun çıkartıldığını anlattı.

 

Türkiye genelinde yaklaşık bir yıldır konut ve kira fiyatlarının fahiş bir şekilde arttığına dikkat çeken Değirmenci, hükümetin bir türlü bu artışların önünü kesemediğini kaydetti.

“Artık bildirim yapılmak zorunda”

Değirmenci, “Bunun nedeni ise piyasada binlerce, hatta 10 binlerce korsan ilanlardır. Devlet bunun önüne geçebilmek için bir kanun çıkartarak 31 Mayıs 2022 tarihli bir genelge yayınladı. Bunun üzerine bütün emlak siteleri ve satış yapan siteler bilgi transferi üzerinden Gelir Dairesi Başkanlığına veya Maliyeye bildirmeleri gerekiyor. Ayı zamanda meslektaşlarımızla beraber herkes bunu bildirmek zorundadır. Bildirim yapılmadığı takdirde bütün emlakçı arkadaşlar da bundan sorumlu tutuluyor.” dedi.

 

“Bildirim yapılmazsa hem alıcı hem de satıcı ceza yiyecek”

Konuşmasının devamında Değirmenci, “Burada bir mağduriyet yaşanmaması için resmi veya gayri resmi emlakçılara ya da yılda birkaç daire alıp-satan kişilere sesleniyorum; Alım-satım yapıldığı zaman bilgiler net bir şekilde Maliyelere veya Gelir Dairelerine bildirmek zorunluluğu var. Bildiri yapılmadığı takdirde hem alıcıya hem de satıcıya ciddi bir ceza çıkmaktadır.” diye konuştu.

“60 binin üzerinde kişi tespit edilmiş durumda”

Sahte ilanlarla konut fiyatlarının artırıldığına işaret eden Değirmenci, “Devlet gayri resmi konut satışı işi yapan yaklaşık 60 binin üzerinde kişiyi tespit etmiş ve o kişilere gerekli cezalar kesiliyor. Bunlardan bir örnek de, 2021 Aralık ayında verilen bir ilanın şu ana kadar 6 defanın üzerinde değiştirilerek fiyat artırdığı ve gerçek olmayan bir ilan tespit edilmiş. Devlet bu tür sahte ilanların, kaçak verginin ve artan fahiş fiyatları önlemek için bu kanunu çıkarttı. Hepimiz için iyi olan bu kanunu biz emlakçılarda destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Oluşturulan sistemle konut ve kira fiyatlarında ciddi bir düşüş bekliyoruz”

Yeni düzenlemeyle konuttaki fahiş fiyatların düşeceğine inandıklarını vurgulayan Değirmenci, şöyle devam etti:

“Yeni yasayla gelecek düzenlemede ilana atılan her ürün fiyatı üzerinden Tapu Dairesi sistemine girip işlem yapılması gerekir. Çünkü devlet bunu net bir şekilde görüyor. Bütün ilan siteleri devlete B-Trans sistemi üzerinden ilanını iletebiliyor. Bu konuda herkesin duyarlı ve hassasiyeti göstermesi gerekiyor. Bu konudan anlamayan emlakçı meslektaşlarımız varsa kendi muhasebecilerinden gerekli bilgileri alabilirler. Devletin açıkladığı bu sistemin işlemesiyle konut ve kira fiyatlarında ciddi bir düşüş bekliyoruz. Bu şekilde hem vergi kaçakçılığına hem de fahiş fiyatların önü alınmış olacaktır.”(İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar