Molla Muhammed Bilgin: Kurban, toplumun birbirine kenetlenmesi için güzel bir ibadettir

Bölgenin tanınmış Âlimlerinden Molla Muhammed Bilgin, kurban ibadetinin, kardeşliğin takviyesini ve toplumun birbirine kenetlenmesini sağlayan güzel bir ibadet olduğunu söyledi.

Ekleme: 06.06.2022 13:50:12 / Güncelleme: 06.06.2022 13:51:54 / Güncel / Bursa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla kurban ibadetinin önemi hakkında değerlendirmede bulunan Molla Muhammed Bilgin, kurbanın küçümsenecek bir sünnet değil önemsenecek ve terk edilmemesi gereken bir sünnet ve çok faziletli bir ibadet olduğunu belirtti.

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla kurban ibadetinin de önemi ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Molla Muhammed Bilgin, kurban kesmenin bir itaat, ihlâs, teslimiyet ve sünnet olduğunu belirtti.

“Kurban kes emri bu kurbanın meşru olmasının ayetçe delilidir”

Allah’ın (Celle Celaluhu) Hazreti İbrahim’e oğlu İsmail’i kesmesini emrettiğini söyleyen Bilgin, “Hazreti İbrahim emre itaat ederken Allah onun yerine bir koç kesmesini emretmiştir. Böylelikle bu sünnet başlamıştır. Peygamberimiz de bizzat bu sünneti ihya etmiş ve ümmetine tavsiyede bulunmuştur. Kevser Suresinde geçen ayette ‘kurban kes’ emri bu kurbanın meşru olmasının ayetçe delilidir. Konuyla alakalı birçok Hadis-i Şerif de bulunmaktadır. Hadis-i Şerif’te, ‘Maddi durumu müsait olup ta kurban kesmeyen mescitlerimize gelmesin’ buyurulmaktadır.  Âlimler ve mezhep imamları kurbanın vacip olduğunu söylemişlerdir. İmam-ı Şafii’nin görüşünü benimseyen mezhepler ve alimler kurbanın vacip olmadığını, vacipliğin sadece Hazreti Peygamberimize ait olduğunu ümmete ise sünnet olduğunu ayetlerden ve hadislerden anlayarak görüş bildirmişlerdir.” diye belirtti.

“İbadi ve ameli açıdan Hazreti İbrahim’i örnek alıyoruz”

İmam Şafii’nin, kurbanın vacip olmadığını sünnet olduğunu belirttiğini söyleyen Bilgin, “Çok faziletli bir sünnet olduğunu, küçümsenecek bir sünnet değil de önemsenecek ve terk edilmemesi gereken bir sünnet olduğunu özellikle belirtmişlerdir.” dedi.

“Bayramda kesilen kurbanın fakirlere intikali sosyal bir paylaşımdır”

Bilgin, “Zenginin her gün yiyebileceği eti fakirin ancak bayramlarda yiyebildiğini, bunun ise İslami kardeşliğe aykırıdır. Telafisi için kurbanda kesilen kurbanın fakirlere intikali sosyal bir paylaşımdır. Kardeşliğin takviyesi, toplumun birbirine kenetlenmesi açısından güzel bir ibadettir. Bir taraftan Hazreti İbrahim’i takip ederken diğer taraftan toplum arasındaki zengin ve fakirlerin birbirlerini anlamaları ve zenginlerin fakirlere bu önemli günde yardımda bulunmaları faydası ve önemi çoktur.” diye konuştu.

(İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar