Düzenlenemeyen "Hilafet konferansı"nın konuşmacılarına 31 yıl hapis

Mahkeme, 2017 yılında gerçekleştirilmek istenen "hilafet konferansının" konuşmacılarına toplamda 31.3 yıl hapis cezasını onadı.

Ekleme: 05.06.2022 18:40:22 / Güncelleme: 05.06.2022 18:40:22 / Güncel
Destek için 

Mahkeme, 2017 yılında gerçekleştirilmek istenen "hilafet konferansının" konuşmacılarına toplamda 31.3 yıl hapis cezasını onadı.

Köklü Değişim Dergisi tarafından 5 Mart 2017’de İstanbul’da gerçekleştirilmesi planlanan “Dünya Hilafete Neden Muhtaç?” başlıklı konferansa, idare tarafından gerekçe gösterilmeden izin verilmemişti.

Olayın ardından, konferans konuşmacıları yazar Mahmut Kar, ilahiyatçı Abdullah İmamoğlu, yazar Musa Bayoğlu ve Köklü Değişim İstanbul Temsilcisi Osman Yıldız hakkında dava açıldı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yürütülen yargılamada, dava kapsamında 27/11/2020’de verilen savcılık mütalaasında, ağır cezalar talep edilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2020/14381 nolu mütalaasında yazar Kar, İmamoğlu, Bayoğlu ve Yıldız hakkında toplamda 52.5 yıl hapis cezası talep edilmişti.

İstinaf itirazı reddetti
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi konuya dair başlattığı yargılamada söz konusu kişilere 31 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Karara yapılan itiraz sonrası dava istinaf mahkemesine taşındı.

17 Mayıs 2022 tarihinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, karar ile ilgili yapılan itirazı reddedip verilen cezayı, Anayasa Mahkemesi’nin "Hizb-ut Tahrir’in cebir ve şiddete bulaşmadığı ve terör örgütü olmadığına dair" verdiği hak ihlali kararına rağmen onadı.

Hizb-ut Tahrir tarafından olaya ilişkin yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"İstinaf mahkemesi verdiği bu karar ile Türkiye’deki yargı sisteminin içinde bulunduğu içler acısı durumu, Hizb-ut Tahrir yargılamalarındaki çelişki ve keyfiliği ortaya koymaktadır. Zira İstinaf, bu kararı ile Anayasa Mahkemesi’nin Hizb-ut Tahrir hakkında verdiği hak ihlali kararlarını hiçe saymıştır. Anayasa Mahkemesi, 1’i genel kurul, 8’i daire kararı olmak üzere Hizb-ut Tahrir ile ilgili başvurularda verdiği 9 ayrı hak ihlali kararında, ilk derece mahkemeler ve Yargıtay’ın yargılamalarında 'gerekçeli karar hakkını' ihlal ettiklerini söyleyip yeniden yargılama yapılmasına hükmetmişti. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bu ihlal kararları tüm mahkemeler için bağlayıcı olduğu halde bazı mahkemeler AYM’nin kararlarını hiçe saymaktadır. AYM’nin ihlal kararlarını hiçe sayarak yargılama yapan ve itirazı reddeden İstinaf üç maymunu oynamaktadır." -Mepanews

Etiketler: