Pusula ile Kıble Bulma

İlandır...

Ekleme: 04.06.2022 22:12:46 / Güncelleme: 04.06.2022 22:12:51 / Tanıtım
Destek için 

Namazın şartlarından birisi de, namazı kıbleye yönelerek kılmaktır. Dolayısıyla kıble istikametine dönerek namaz kılmak, namazın sıhhati için pek önemlidir. O halde yabancı bir ülke veya şehirde kıble yönümüzü tayin hususunda sorun yaşadığımızda ne yapmalıyız?

Bulunduğumuz yerin kıble yönünü tespit için başvuracağımız ilk yöntem elbette pusula olacaktır. Zira yön tayini denilince ilk akla gelen ve öteden beri en çok kullanılan araç pusula olmuştur. Pusula ile kıble yönü tayininde bir takım hususlara dikkat etmek gerekir. Evvela bulunduğunuz yerin kıble yönünü doğru şekilde tespit için bir pusulaya ihtiyacınız vardır. Ayrıca bulunduğunuz yerin kıble derecesini de öğrenmeniz gerekmektedir. Şimdi pusula ile kıble yönünün nasıl bulunduğunu açıklayalım.

Biraz öncede belirtildiği üzere, öncelikle bulunduğunuz yerin kıble derecesini öğrenmeniz gerekir. تحديد اتجاه القبلة kıble bulma servisinden konumunuza ait kıble açısını öğrenin. Yalnız burada verilen farklı kıble açılarından sadece ‘pusula için kıble derecesi’ni kullanacağız. Manyetik bir alet olan pusula, etrafındaki metal nesnelerden etkilenir. Manyetik alan oluşturan ve metal içeren herhangi bir nesne pusula iğnesini (pusula ibresini) saptırabilir. Bu nedenle pusula manyetik alan oluşturan bu nesnelerden uzakta ve mümkünse açık alanda kullanılmalıdır.

Pusulayı elinizde düz ve yere paralel tutun. Pusula ibresinin kırmızı renkli ucu manyetik kuzeyi gösterir. Renkli ibrenin tersi yön ise güneydir. Kırmızı renkli pusula ibresini, pusula içerisindeki bilezikte yer alan N ile çakışmasını sağlamalıyız. Bunun için renkli pusula iğnesi ile N çakışana değin pusulayı çevirin. Renkli pusula ibresi ile N çakıştığında durun. اتجاه القبلة servisinden aldığınız kıble derecesini artık kullanma zamanı geldi. Renkli pusula ibresi ile N (kuzey) çakışmış vaziyette iken; N'den itibaren saat yönünde konumunuza ait kıble derecesini bulun. Pusula üzerinde bulunduğunuz yerin kıble derecesinin gösterdiği yön sizin kıble yönünüz olacaktır. Artık gönül rahatlığı ile belirlediğiniz kıble yönüne dönerek namazınızı kılabilirsiniz.

Online haritalar üzerinde kıble yönü hattınızı görmek ve aynı zamanda bulunduğunuz yerin kıble derecesini öğrenmek için Arapça yayın yapan https://www.al-qibla.net adresini ziyaret edebilirsiniz.