Brent petrol nedir?

Dünya piyasası üzerinde en etkili petrol türlerinden olan Brent petrol nerede çıkarılıyor, ham petrol ile arasındaki fark nedir?

Ekleme: 02.06.2022 16:45:15 / Güncelleme: 02.06.2022 17:38:40 / Ekonomi
Destek için 

Dünya petrol fiyatlarını belirleyen, varil fiyatı üzerinden akaryakıt fiyatları düzenlenen Brent petrol, Kuzey Denizi'nden çıkarılan tatlı petrol türüdür.

Londra Brent veya Brent Blend olarak da bilinen Brent petrol, Shell tarafından "Brent Goose" ismi verilerek içerisinde yüzde 0,37 oranında sülfür bulunur. Bu nedenle Brent petrolün işlenmesi kolay olan "tatlı petrol" sınıfında yer alır.

Ham petrol ve Brent petrol arasındaki farklar nelerdir?

Ham petrol, dünya ekonomisinde çok geniş yelpazede kullanılan ve "siyah altın" olarak kabul edilen çok değerli rafine edilmemiş bir madendir. Ham petrolün kullanım alanları çok geniştir; sanayi, ulaşım, otomobil, kozmetik, enerji, kimya, ilaç sektörleri dahil olmak üzere neredeyse tüm sektörlerde kullanılmaktadır.

Küresel ekonominin en önemli kıt kaynaklarından olan Brent Petrol, Teksas Ham Petrolünden sonra Dünyadaki en kaliteli ve çok değerli petrol çeşididir. İşlem hacmi açısından Brent Petrol, tüm petrol türevi ürünlerden daha fazla işlem hacmine sahiptir. Öte yandan Brent Petrol; siyasi, ekonomik ve sosyal gündemde meydana gelebilecek gelişmelerden hızlı bir şekilde etkilenirken hükümetlerin petrol rezervleri, üretici ülkelerin politikaları ve stok miktarları petrol şirketlerinin yatırım politikaları fiyatını belirleyen etkenler arasında sayılabilir. Ani fiyat hareketleri sergileyen Brent Petrol doğru stratejilerle işlem açıldığında getirisi yüksek yatırım araçları arasındadır.

Bir varil Brent petrol 42 galon ham petrol eşliğindedir

Bir varil Brent petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir, bu da 159 litreye tekabül etmektedir.

Bir varil ham petrolden; 19,6 galon benzin, yani 74,19 litre, 10 galon dizel ve ısıtıcı yakıt, yani 37,85 litre, 4 galon jet yakıtı, yani 15,14 litre, 1,7 galon ağır akaryakıt ve LPG, yani 6,43 litre, 7,6 diğer türevler, yani 28,76 litre üretilebilmektedir. 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir. (İLKHA)