Sanayiciler elektrik ve doğalgaz zamlarına çözüm bulunmasını istiyor

Son zamanlarda elektrik ve doğalgaza üst üste gelen zamlar, başta dar gelirleri olmak üzere asgari ücretle çalışanlar ile birlikte toplumun her kesiminde ciddi tepkilerle karşılanıyor.

Ekleme: 01.06.2022 17:30:12 / Güncelleme: 01.06.2022 17:39:52 / Ekonomi / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Haziran ayı yeni zamlarla başlarken, bugünden geçerli olmak üzere elektrik, doğalgaz ve akaryakıta zam yapıldı.

Doğalgazda fiyatlar konutta yüzde 30, sanayide yüzde 10 arttı.

Sanayi ve ticarethanelerde kullanılan elektiriğe yüzde 25, konut ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektriğe ise yüzde 15 zam geldi.

Elektrik ve doğalgaz zamları vatandaşları başta olmak üzere toplumun da her kesimini mağdur ediyor. Doğalgaz ve elektriğe gelen son zamlar, organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere sanayi üretimini etkilemeye başladı.

Sanayiciler, enerji maliyetlerindeki yüksek oranlı artışların nihai ürün fiyatlarını yükselteceğini ve enflasyon riskini büyüteceğine dikkat çekiyor.

“Sanayicilerimizin enerjisini düşürmeyelim”

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, enerji maliyetlerindeki artışların sanayi üretimi üzerinde baskıyı artırdığını belirterek, ekonominin bel kemiği olan sanayi üretiminin gücünün kırılmaması gerektiğini söyledi.

Ünverdi, dış pazarda kıyasıya bir rekabet yaşandığını belirterek, “Ülke ekonomisinin dövize en fazla ihtiyaç duyduğu ve ihracat kalemimin en önemli unsur olduğu bir dönemde enerji maliyetlerine gelen zamlar, hammadde, navlun ve diğer girdilerle birlikte pazardaki gücümüzü maalesef azaltıyor. Sanayicilerimizin enflasyonist bir ortamda, küresel kriz koşullarına rağmen üretim çabasının göz önünde bulundurarak enerji konusunda yükünü hafifletecek destek mekanizmalarının oluşturulması ihracatımız ve sanayimizin geleceği açısından önem taşıyor. Sanayicilerimiz büyük bir özveriyle çalışırken teşvik edilmesi gerektiği bir dönemde direncinin ve enerjisinin düşürülmemesi gerekiyor.” dedi. 

“Biz sanayimizi büyütürken enerjiye olan ihtiyacımız da artıyor” diyen Ünverdi, “Enerji kullanımının artıyor olması çarkların döndüğünü gösterir ki ülkeye döviz giriyor demektir. Ancak sanayi elektriğine yüzde 25 ve sanayide kullanılan doğalgazın fiyatına bugün gelen yüzde 10 oranındaki zamlar çarkların dönmesini biraz daha zorlaştıracak. Haliyle artan maliyetler ürün fiyatlarına da yansıyacak ve en büyük sorunumuz haline gelen enflasyonun daha da büyümesine neden olacak. Temennimiz enerji konusunda yürütülen çalışmaların sonuç vermesi ve önümüzdeki süreçte enerji maliyetlerinin normal diyebileceğimiz seviyelere düşürülmesidir.” diye konuştu.

“Zamlar rekabet şansı bırakmıyor”

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım ise doğalgaz ve elektrik tariflerine yapılan zamların uluslararası piyasadaki rekabet gücünü olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Yıldırım, sanayide kullanılan doğalgaz fiyatına yüzde 10 ve elektriğe gelen yüzde 25 zam oranlarının faaliyetlerin sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü tehdit ettiğini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Enerjiye yapılan zamlar karşısında ne yazık ki işletmelerimizin ayakta kalma gücü kalmadı. Kabul edilebilir düzeyin çok üstüne çıkan enerji fiyatları işletmelerimiz üzerindeki maliyet baskısını artırıyor. Bu da uluslararası piyasadaki rekabet gücümüzü zayıflatıyor. Bir aksiyon alınmaz ise pandemi ve Ukrayna savaşının ardından ülkemize yönelen alıcılarımızı kaybederiz. Bizim gibi bir ihracat kenti, ihracata dayalı bir büyüme modeli benimseyen Türkiye ekonomisi için bu durum gerçekten büyük bir risk teşkil etmektedir.”

“Enflasyon üzerinde baskı oluşacak”

Yıldırım, zamların enflasyon üzerinde baskı oluşturacağını belirterek, “Yılın birinci çeyreğindeki büyüme performansını ikinci çeyrek ve yılın tamamında gösterebileceğimizi öngöremiyorum.  Akaryakıt, doğalgaz, elektrik ve hammaddeye gelen zamlar ne yazık ki temel tüketim maddelerine de yansıyor ve enflasyon yükseliyor. Oluşan maliyet enflasyonu tüketicinin de alım gücünü düşürüyor. Yani işletmelerimiz hem iç hem de dış müşterilerini kaybetme dolayısıyla da kepenk kapatma riski ile karşı karşıya.  Bu konuda önlem alınmazsa üretim, istihdam ve dolayısıyla ekonomi büyük yara alacak.” dedi.

Ekonomi yönetiminin yaşanan duruma salgın sürecinde olduğu gibi hassasiyetle yaklaşacağını ifade eden Yıldırım, reel sektörün önünü açacak aksiyonların alınacağına inancının tam olduğunu söyledi. (İLKHA)