Evlat nöbeti bin günü geride bıraktı

​Çocukları PKK tarafından dağa kaçırıldığı gerekçesiyle HDP Diyarbakır İl Başkanlığı Önünde başlatılan evlat nöbeti bin gündür devam ediyor.

Ekleme: 29.05.2022 15:50:08 / Güncelleme: 29.05.2022 15:57:46 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

22 Ağustos 2019'da Hacire Akar'ın HDP İl Başkanlığı önüne gelerek evladını istemesiyle 3 Eylül 2019'da başlatılan evlat nöbeti bugün itibariyle bin gününü geride bıraktı.

 

Evlat nöbetinin bininci günü olması dolayısıyla umutlu bekleyişin simgesi haline gelmiş bekleme çadırının önünde geniş katılımlı program düzenlendi.

Programa İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere siyasi parti başkanları, belediye başkanları, STK temsilcileri ve diğer illerde HDP il veya ilçe başkanlıkları önünde evlat nöbeti başlatan aileler katıldı.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan'dan sonra evlat nöbetindeki aileler adına Ayten Elmahan, Ayşegül Biçer, Celil Begdaş, Hacı Güger, Mevlüde Üçdağ, Sabire Aydın ve Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'ın selamlama konuşmaları gerçekleşti.

"Sizler PKK ve onun güdümündeki partiye Diyarbakır'dan çok önemli bir mesaj verdiniz"

Etkinliğe katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesini dışarıya yansıttı.

Telefon görüşmesi üzerinden katılımcılara hitapta bulunan Erdoğan, "Diyarbakır'daki annelere teşekkürlerini ileterek "Evlatlarını veya yakınlarını terör örgütünden kurtaran anneleri tebrik ediyorum. Halen bu mücadeleyi yürüten annelerimizin de bir an önce evlatlarına veya yakınlarına kavuşmalarını diliyorum. Sizler terör örgütüne ve onun güdümündeki partiye Diyarbakır'dan çok önemli bir mesaj verdiniz. Bu ülkenin cesur ve dirayetli anneleri olarak onlara boyun eğmeyeceğinizi gösterdiniz." ifadelerini kullandı.

Evlat veya yakınlarına kavuşmak için verilen mücadeleyi en başından beri takdir ve takip ettiklerini dile getiren Erdoğan, "Mücadelenizin her aşamasında İçişleri Bakanımız ve diğer arkadaşlarımızla birlikte yanınızda yer aldık. Bundan bin gün önce Hatice Akar kardeşimizle başlayan mücadeleniz, eşine ender rastlanır bir evlat sevgisi ve merhamet olarak tarihe altın harflerle yazıldı." dedi.

"Bu ülkenin Diyarbakır annelerine çok büyük şükran borcu var"

Çocukların eskisi gibi kolayca kandırılarak dağa götürülemediğini sözlerine ekleyen Erdoğan, şunları söyledi:

Terör örgütü artık meydanın boş olmadığını bildiği için evlatlarımıza kolayca kanca atamıyor. Örgütün güdümündeki parti de bu alçak plana pervasızca aracılık yapamıyor. Şahsım, ülkem ve milletim adına sizlere ne kadar teşekkür etsem azdır. Sizler, anne yüreğinden daha güçlü bir organizasyon ve silah olmadığını ispatladınız. Bütün dünya teröristlerin yanında yer alsa da annelerimizin kalplerindeki sevgi ve gözlerindeki kararlılıkla karşılarına çıkması o zalimlerin tüm dengelerini bozmaya yetti. Kandırılarak dağlara götürülüp istismara maruz bırakılan ve ölüme sürüklenen her bir evladımızın sızısını yüreğimizde hissediyoruz.

Erdoğan, "Diyarbakır ve diğer şehirlerimizde annelerin verdiği mücadeleyi sınırlarımız ötesindeki harekatlarımızla tamamlıyoruz. Örgüte katılımın neredeyse sıfır düzeyine inmesinde güvenlik güçlerimizin operasyonları kadar sizlerin mücadelesi de etkili oluyor. Artık çocuklarımızı kandıramayan, elemanlarını saflarında tutamayan terör örgütünün faaliyet sahalarını da birer birer kapatıyoruz. Bu ülkenin siz Diyarbakır annelerine çok büyük şükran borcu vardır." diye belirtti.

"Anneler direndi ve 35 evladını sökerek aldı"

Erdoğan'ın hitabının ardından konuşmasına devam eden Soylu, "Öncelikle burada büyük bir direnişin, hak arayışın, anlayışın, itirazın, evladını kaybeden anne babalarının baş kaldırışının, terörü bütün sonuçlarıyla beraber lanetleme ve ortadan kaldırma girişiminin, evlat sevgisinin, birlikte olma duygusunun tam bin gündür etrafında bulunan ve bundan vazgeçmeyerek bu anlayışını sürdürebilmek için tehdit, baskı, el altı haber göndermelerden korkmayıp tüm dünyaya haykıran terör örgütünün aparatı olmuş siyasi bir partinin önünde itirazını dile getiren bu annelerin başkaldırılarının tarihi bir süreç olduğunu ifade etmek istiyorum." şeklinde konuştu.  

Soylu, "Bugün burada birlik ve beraberlik içerisinde olan Muş'tan, Hakkari, Şırnak'tan, Van'dan, Batman'dan, İzmir'den annelerin yanı sıra ülkemizin her bir yerinden gelen Sivil Toplum örgütleri, gazilerimiz, sendikalarmız, milletvekillerimiz, siyasi partilerimiz, annelerin bu büyük mücadelesine ve evladına kavuşma isteğine, başka evlatlara bu anlayışı göstererek HDP ve PKK tuzağına düşürmemesine yönelik bir çağrı var." dedi.

Ailelere teşekkürlerini ileten Soylu, "Bizler, bu annelerin bin gündür başlattığı değişimi; ülkenin bir evladı, hükümetin üyesi, Recep Tayyip Erdoğan'ın yol arkadaşı olarak takdirle takip ediyoruz. Ne tür tehditlerle karşı karşıya kaldıklarını biliyoruz. Hiç birisinden yılmadıklarını, hiçbir tehdidin evlat sevgisinden yüksek olmadığının bilinciyle nasıl mücadele ettiklerini biliyoruz. Direndiler ve 35 evlatlarını sökerek PKK'dan aldılar." ifadelerini kullandı.

"Kirli planları bozan annelerin mücadelesi başarılı bir noktaya ulaşmıştır"

Program yapılan kitlesel yürüyüş ile sona erdi.

Evlat nöbetinin bininci günü münasebetiyle bir mesaj paylaşan Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, şu ifadelere yer verdi:

"Ülkemizin başına bela olan, kaynaklarımızı kurutan, birlik ve beraberliğimizi zehirleyen, dış mihrakların maşası olan terörü bertaraf etmek üzere Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde cumhuriyet tarihinin en başarılı mücadelesi yürütülmektedir. Güvenlik güçlerimizin yürüttüğü kararlı mücadeleye en büyük destek teröre karşı direnen ailelerden gelmiştir. Dünya mazlumlarına umut olan ve terörün kirli planlarını bozan annelerin mücadelesi çok şükür başarılı bir noktaya ulaşmıştır. Teröre karşı en etkili silah yüreklerindeki cesaret olan ailelerimizi asla yalnız bırakmadık, bırakmayacağız." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler