G7'den OPEC'e petrol arzını artırma çağrısı

G7 iklim, enerji ve çevre bakanları, Berlin'de yapılan toplantının ardından Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'ne (OPEC) petrol arzını artırma çağrısı yaptı.

Ekleme: 28.05.2022 10:30:13 / Güncelleme: 28.05.2022 10:50:20 / Dünya
Destek için 

ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin iklim, enerji ve çevre bakanları, Almanya'da bir araya geldi.

Bakanlar düzenlenen toplantının ardından ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, bir araya gelip toplanmalarının amaçlarının iklim ve çevreyi tehlikeye atan, gezegen, yaşamlar, geçim kaynakları ve gelecek nesiller üzerinde ciddi etkisi olan krizleri ele almak olduğu belirtildi.

Son dönemlerde enerji arzı konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çekilen açıklamada, "OPEC'in oynayacağı kilit bir rol olduğunu kaydederek, petrol ve gaz üreten ülkeleri sorumlu bir şekilde hareket etmeye ve sıkılaşan uluslararası piyasalara yanıt vermeye çağırıyoruz" ifadesi kullanıldı.

İklim değişikliği, biyoçeşitlilik kaybı ve artan çevre kirliliğinden dolayı duyulan endişeye de dikkat çekilen açıklamada, 2035'e kadar karbondan arındırılmış elektrik sektörüne ulaşılmasının hedeflendiği belirtilerek, sınırlı durumlar dışında bu yılın sonuna kadar fosil yakıt projelerine yönelik kamu desteğinin de sona erdirilmesinin taahhüt edildiği kaydedildi. (İLKHA)