Kayısıda şeftali güvesi zararlısı ile mücadele dönemi

​Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, İlkbahar aylarında iklimin sık sık değişiklik göstermesi nedeniyle bu yıl üreticilerin daha duyarlı olması ve bahçelerini iyi takip etmelerinin büyük önem arz ettiğine dikkat çekti.

Ekleme: 27.05.2022 16:45:15 / Güncelleme: 27.05.2022 17:31:16 / Ekonomi / Malatya Haberleri
Destek için 

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, kayısıda şeftali güvesi zararlısı mücadelesi ile ilgili açıklamada bulundu.

Macit, “Kayısı ağaçlarında meyvelerin olgunlaşma döneminde dökülmesine ve kurtlanmasına sebep olan Şeftali Güvesi Zararlısına karşı ilaçlama zamanını belirlemek için o bölgeyi ekolojik olarak temsil eden kayısı bahçelerinin olduğu yerlere Şeftali Güvesi tuzakları kayısı ağacının güney yönüne 1.5-2 metre yüksekliğindeki uygun dala asılır. Bu tuzaklarda haftalık sayımlar yapılır. Yoğunluk bakımında tuzakta görülen kelebek sayısı 1-haftada 20'ye ulaşırsa bu bahçelerin bulaşık olduğu anlaşılır. Bu dönemde fenolojik olarak kayısı çekirdeğinin siyahlaşmış, renk değişiminin ve hafif tatlanmanın olması gerekir. 2022 yılı İlkbahar aylarında iklimin sık sık değişiklik göstermesi nedeniyle bu yıl üreticilerimizin daha duyarlı olması ve bahçelerini iyi takip etmeleri büyük önem arz etmektedir.” diye dikkat çekti.

Şeftali Güvesine karşı bakanlığın ruhsat verdiği Malathion 650 g/l terkipli ve Coragen 20 SC ticari isimli ilaçların kullanılması gerektiğini belirten Macit, “Ayrıca Doğu Meyve Güvesi zararlısı varsa Proclaim ticari isimli BKÜ'nün kullanılması gerekir. İlacın etkinlik süresi dikkate alınarak ilaçlama tekrarlanabilir. Fakat bu dönemde kayısı bahçelerinde Erik Koşnili mücadelesi için yine Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış Bitki Koruma Ürünlerinden biri ile ilaçlama yapılmış ise ayrıca ilaçlamaya gerek yoktur. Özellikle bir yıl önceden bu zararlının yoğun olarak görüldüğü bahçelerin zaman geçirilmeden ilaçlanması gerekmektedir. Bu dönemde yapılacak ilaçlama ile üreticilerimiz meyvelerini kurtlanmaya karşı korumuş olurlar.” dedi. (İLKHA)