Hindistan şeker ihracatını kısıtlamayı kararlaştırdı

 Kısa süre önce buğday ihracatını yasaklayan Hindistan, rezervlerinin korunması ve enflasyonun kontrol altında tutulması amacıyla şeker ihracatını 10 milyon ton ile sınırlamayı kararlaştırdı.

Ekleme: 26.05.2022 12:25:25 / Güncelleme: 26.05.2022 12:25:25 / Dünya
Destek için 

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş ile birlikte dünyada küresel bir gıda krizinin hissedilmeye başladığı son dönemde Hindistan, temel gıda maddeleri hakkında bir kısıtlayıcı karar daha aldı

Geçtiğimiz günlerde buğday ihracatını yasaklayan ülke, rezervlerinin korunması ve enflasyonun kontrol altında tutulması amacıyla şeker ihracatını 10 milyon ton ile sınırlamayacağını duyurdu.

Dünyanın en büyük şeker üreticisi Hindistan ihracatta da Brezilya'nın ardından ikinci sırada bulunuyor. 1 Haziran'dan itibaren yürürlüğe girecek kararla Gıda Bakanlığı, iç stoklarda bir kıtlık yaşanmamasını ve şeker fiyatlarının dengeli seyrinin korunmasının hedeflendiğini belirtti.

Şu ana kadar 9 milyon tonluk ihracat anlaşmalarına imza atılan ülkede yaklaşık 8 milyon ton şekerin ülke dışına şimdiden gönderildiği belirtiliyor.

Mayıs ortasında gıda güvenliği ve enflasyon tehlikesine dikkat çeken Hindistan, buğday ihracatının durdurulduğunu açıklamıştı.

Geçen mart ülke tarihinin en sıcak ayı olmuş, tarlalardaki ürünler kuraklıktan ağır etkilenmişti. Her ne kadar Hindistan önemli bir buğday üreticisi olmasa da ihracat yasağı kararı Ukrayna savaşından dolayı yükselen buğday fiyatlarının küresel piyasalarda daha da artmasına yol açtı.-Rudaw